29 / 04 / 2024

TAIB Yatırım Bank, Türkiye'deki dönüşüme kredi verecek!

TAIB Yatırım Bank, Türkiye'deki dönüşüme kredi verecek!

İnşaat yatırımları da olan Azeri Pasha Grubu, Türkiye'de faaliyetlerini genişletiyor. Pasha Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan daha çok kentsel dönüşüm projeleri olan Türk inşaat şirketlerine destek vereceklerini söyledi.



İnşaat yatırımları da olan Azeri Pasha Grubu, Türkiye'de faaliyetlerini genişletiyor. Grup, 2013'te Yatırım Bank AŞ adıyla kurulan TAİB Bank'ı alarak finans sektörüne el attı.


Bu tarihe kadar zarar eden banka adını Pasha Bank olarak değiştirdi. Bankanın ödenmiş sermayesini 225 milyon lira artırarak 255 milyon liraya çıkaran grup, 2015'te ilk defa olmak üzere 9 milyon lira kâr açıkladı. Yatırım bankacılığı yapacaklarını anlatan Genel Müdür Cenk Eynehan, “Türkiye için inşaat önemli. Kentsel dönüşüm tarafına destek vereceğiz.” dedi.


Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizde banka olarak nasıl bir pozisyon alacakları sorulan Eynehan, “İki ülke arasında ticaret devam edecektir. Biz de politik riskleri göz ardı etmeden ticareti destekleyen banka olacağız.” şeklinde cevapladı. Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'da faaliyetlerine devam eden banka, bu ülkelerde sadece yatırım bankacılığı yapıyor. 2017'ye kadar yaptıkları planlama çerçevesinde yeni şube düşünmeyen banka, Azeriler tarafından satın alındıktan sonra aktiflerini 5 kat büyüterek 400 milyon liraya ulaştırdı. Çatı kuruluş Pasha Grup'un mevduat bankası Kapital Bank, 100 şube ile Azerbaycan'da hizmet veriyor.


‘2016'DA JEOPOLİTİK RİSKLER DEVAM EDECEK'


Genel Müdür Cenk Eynehan, jeopolitik risklerin devam etmesiyle birlikte 2016'nın hareketli bir yıl olacağını öngörüyor. Ancak İran'daki ambargonun kalkması ile dış ticaretin olumlu yönde etkileneceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın sade para politikaları uygulayacağını açıklamasına itibar ettiklerini aktaran üst yönetici, petrol fiyatlarındaki düşüş ile enflasyon ve cari açıkta düzelme olacağı öngörüsünde bulundu. Eynehan'ın 2016 tahminleri şöyle: Enflasyon yüzde 7,5-8 ve büyüme oranı yüzde 4-4,5. Bankacılık sektöründeki kredi büyümesi de yüzde 15-16.



Serkan ŞAHİN/Zaman


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Küresel bankacılık sisteminde sağlam altyapısı ile dikkat çeken Türk bankacılık sistemi; yabancı yatırımcı çekmeye devam ediyor. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde faaliyetlerini sürdüren Pasha Bank; yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye'de büyümeyi hedefliyor. Bölgede yatırım yapan kurumsal ve ticari işletmelere kaynak ve rehberlik sağlayan Azeri Bankası Pasha, üç ülkeyi birbirine bağlayan bir finansal kapı konumunda olmak istiyor.

BÖLGE TİCARETİNE DESTEK

Yeni dönem hedeflerini dün İstanbul'da düzenlediği basın toplatışında dile getiren Pasha Bank Türkiye Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “1987'de Türkiye'de kurulan ilk yabancı sermayeli yatırım banka olarak 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet verdik. Tarihimizden gelen yakın ilişkileri finansal bağlarla daha da güçlendirmek; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlaya çalışıyoruz” dedi.

YÜZDE 50 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ

Tanap, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesi ve  İzmir  Aliağa'daki Star rafinerisi gibi projelerin kendilerini Türkiye'ye çektiğini belirten Genel Müdür Eynehan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 4 milyar doları bulması ve bunun önümüzdeki dönem artacağını düşündüklerini de aktardı. Bu yıl proje ve işletme sermayesi finansmanına yönelik çalışacaklarını ifade eden Eynehan, “Yatırım bankacılığı alanında; şirket evlilikleri ve yatırım danışmanlığı, kurumsal bankacılık alanında ise dış ticaretin finansmanı başta olmak üzere büyüme potansiyeli olan sektörler önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu yüzde 50 büyüme hedefimiz var" dedi.

Türkiye bu yıl yüzde 4 - 4,5 büyür

Jeopolitik risklere rağmen 2016'nın hareketli bir yıl olmasını beklediklerini ifade eden Genel Eynehan, İran'daki ambargonun kalkması ile dış ticaretin olumlu yönde etkileneceğini vurguladı. Eynehan, şunları kaydetti: “Türkiye'deki büyümenin yüzde 4-4,5 aralığında, enflasyonun ise yüzde 7,5-8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bankacılık sektöründe kredi büyümesinin geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 15-16 aralığında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ufukta halka arz yok. 2016 yılında da kentsel dönüşüm ve inşaat sektöründe destekleyeceğimiz projelerimiz olacak."


Yeni Şafak




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Pasha Bank Türkiye Genel Müdürü Eynehan Gürcistan Azerbaycan ve Türkiye üçgeninde iş yapan şirketlerin aklına gelen ilk banka olmak istediklerini ifade etti.


Azerbaycan merkezli Pasha Bank OJSC’nin geçtiğimiz yılın başında Taib Yatırım Bankası’nı devralmasıyla yeni ismiyle faaliyete geçen Pasha Bank Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında bir finansman köprüsü görevi görmek görmeyi hedefliyor. Söz konusu üçgende yatırım veya ticaret yapan işletmelerin aklına gelen ilk banka olmak istediklerini belirten Pasha Bank Türkiye Genel Müdürü Cenk Eynehan “Bölgede ihracat yapan müşterilerimizin satışlarını arttırmayı ve Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki dış ticaret hacminin artmasında rol alarak ülkemizin cari açığının finansmanına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.


15 YIL SONRA GELEN KAR


Geçen yıl, 15 yıldır kar etmeyen bankanın 9 milyon lira kar ettiğine dikkat çeken Cenk Eynehan 2015 genelinde Türkiye’ye 255 milyon liralık sermaye soktukları bilgisini verdi. Pasha Bank Türkiye’nin toplam aktif büyüklüğü ise 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 428 artarak 322.4 milyon liraya ulaştı.


Enflasyon tahmini yüzde 8


Cenk Eynehan 2016 yılına dair genel ekonomik tahminlerini de paylaştı. Merkez Bankası’nın daha sade bir para politikası izleyeceği yönündeki açıklamalarına dayanarak petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon ve cari açığı iyileştireceğine dikkat çeken Eynehan, “Büyümenin yüzde 4-4,5 aralığında, enflasyonun ise yüzde 7,5-8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. 



Akşam




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Azerbaycan merkezli Pasha Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üçgeninde yatırıma girişen firmalara finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Genel Müdür 11. Cenk Eynehan, 2015'te 230 milyon 552 bin lira öz kaynağı olan bankanın, bunıı 2017"de 255 milyon 55 bine çıkartmayı hedeflediğini kaydetti. Pasha Bank'ın faaliyet ve hedefine ilişkin bilgi veren Genel Müdür H. Cenk Eynehan, Türkiye'de yatırım ve faaliyetlerini arttırmayı arzu ediyor. Bankanın 2015'te 332 milyon lira olan aktif büyüklüğünün de önce 466 milyona, ardından da 2017'de 646 milyon liraya çıkartmayı planladığını belirten Cenk Eynehan, "250 milyon lira dolayında seyreden toplam nakit kredilerimizin miktarını, 2 yıl sonunda 500 milyon liraya çıkartmak istiyoruz" dedi. 

Kurumsal bankacılık alanında, nakit krediler, gayri nakit krediler, dış ticaret ve hazine işlemleri olan bankanın, yatırım bankacılığı ürünleri alanında ise proje finansmanı, sendikasyon kredileri, şirket satın almaları ve birleştirmeleri, yatırım danışmanlığı ile halka arza aracılık gibi hizmetler sunacağını anlatan Eynehan. "Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttırılmasını hedefliyoruz. Finansman desteği sağlayacağımız sektörler arasında inşaat, imalat, lojistik, enerji, finans sektörleri yer alıyor." ifadelerini kullandı. 

Eynehan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Azerbaycan Gürcistan ve Türkiye arasında köprü olmak istiyoruz. Pasha Bank; Azerbaycan'da 2007 yılından beri var. 2013 itibariyle dc Gürcistan'da kuruldu. 2015 yılında Türkiye'ye geldi. Bu 3 ülkeyi birbirine bağlayarak da bu 3 ülke için köprü olmak istiyoruz." 



Yeniçağ


Geri Dön