03 / 01 / 2025

Tamer Heper: Mülkiyet hakkına aykırı!

Tamer Heper: Mülkiyet hakkına aykırı!

Mülkiyet hakkına aykırı Mantolama konusunu çok yazdınız biliyorum. Ancak kanunda bir çelişki var gibi geliyor. Mantolamada Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesi mi, 42'nci maddesi mi uygulanır?



Mülkiyet hakkına aykırı Mantolama konusunu çok yazdınız biliyorum. Ancak kanunda bir çelişki var gibi geliyor. Mantolamada Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesi mi, 42'nci maddesi mi uygulanır? 42'nci madde oldu bittiye getirilen bir ortamı oluşturur, bu husus bana uygun gelmiyor. Bari siz buna katılmayın.


Hukuki bir olayda yasalar uygulanır. Hiç kimse bu yasanın bu maddesi benim kafama yatmıyor, ben bunu uygulamam diyemez. Bazı yasalar kafamıza uymaz doğrudur, bazılarının bazı maddeleri de kafamıza uymaz. Ancak yasalar sizin veya benim kafama göre yapılmaz. Genel kabule göre yapılır ama bizler uymak zorundayız. Ancak okuyucumun sorduğu konu benim de kafama göre olmamasına rağmen uymamak gibi bir öneride bulunamam. Konunun esası şudur: Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19'uncu maddesi ortak yerlere müdahaleyi düzenlemiştir. Kanun ilk çıktığı zaman bu madde ortak yerlere müdahale için bağımsız bölüm maliklerinin tam iştirakini aramakta idi. Doğrusu da buydu. Ancak 2007'de yapılan değişiklikle ortak yerlere müdahale için beşte dört oy getirildi. Ben buna itiraz ettim halen de ediyorum. Zira ortak yerler tüm bağımsız bölüm maliklerinin malıdır. Beşte dördün oyu ile buralara müdahale edildiğinde beşte bir malikin mülkiyet hakkına tecavüz edilmiş demektir ki hukukun temel kuralı mülkiyet hakkının korunmasıdır. Burada mülkiyet hakkı korunamaz hale gelmiştir. Bu maddeyi doğru kabul etmem ama uygulanması gerektiğinde de uygulanacaktır derim. Okuyucumun bahsettiği husus bu. 


Geleyim 42'nci maddeye: Bu madde anayapıdaki yenilik ve ilaveleri düzenliyor. Kanunun ilk halinde faydalı yenilikler düzenlenmiş, ortak mahallerin daha rahat kullanılır hale getirilmesi için yapılacak müdahalede sayı ve arsa payı çoğunluğunun oyu aranmıştır. Ancak yine 2007'de yapılan ek, ısı izolaysonunu kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile vereceği karara bağlamıştır. Düşününüz ki ortak mahallere müdahalede beşte dört nisabını bile hukuk mantığına aykın bulan biri 42'nci maddede ortak alan olan bina dış cephesine müdahalede sayı ve arsa payı çoğunluğunu kabul edebilir mi? Benim için bu nisap yanlıştır, hukukun temel prensiplerine aykındır ama bugün için yürürlükteki yasa budur. Yürürlükten kalkana kadar da uygulanacaktır. Mantolama için de kanunun 19'uncu maddesi değil, 42'nci madde uygulanacaktır. Benzer ve kabul edilemez bir müdahale de kentsel dönüşümde uygulanıyor. Binanın yıkımı karan için üçte iki nisapla iş yapılmaktadır ki ilgili kanunun 3. maddesinde üçte iki nisaptan söz edilmez, 6'ncı maddede söz edilirken kamu kurumlan üçte iki nisapla iş yapmaktadır. 


Posta


Geri Dön