26 / 11 / 2024

Taner Yıldız: Nehir tipi HES’leri ayıklayacağız!

Taner Yıldız: Nehir tipi HES’leri ayıklayacağız!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki dönemde bazı kaynağını aşmış olan nehir tipi HES’leri ayıklayacaklarını açıklayarak, “Çünkü o yöre halkının mağduriyetini dikkate almak zorundayız. Bunu hiçe sayamayız” diye konuştu.





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan kaynağını aşmış olan nehir tipi HES’lere uyarı geldi. Bu tip santralleri ayıklayacaklarını açıklayan Taner Yıldız, “Bununla alakalı düzenlemeleri ilgili Bakanlıklar ve birimlerle yapacağız” diye konuştu. HES’lerden üretilen elektrikle Türkiye’nin ihtiyacının 4’te birini karşıladıklarını söyleyen Yıldız, rüzgârla alakalı çalışmalarla 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının kesildiğini, bunu en az yedi katına çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı. Yıldız, “Yani 3.5 milyarlık doğalgaz ithalatını kesecek bir rüzgar portföyü oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de böyle bir kapasite var” dedi. 


TEZEKTEN ODUNA 


6. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin enerjide yerli kaynakları kullandığı oranda ithalatı azaltacağını dile getirerek, şunu söyledi: “114 milyon ton eşdeğer petrole karşılık Türkiye’nin bütün enerji kaynakları kullanılıyor. Tabirimi mazur görün tezekle başlayan, odunla devam eden, bütün enerji kaynaklarının içerisinde bulunduğu kaynakların toplamı 114 milyon ton eşdeğer petrol ve her geçen yıl bu ihtiyacımız daha da artıyor. Biz nükleer güç santralleriyle bütün enerji çeşitliliğiyle beraber bunu yapacağız.” 


YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR


Fuarın ardından soruları yanıtlayan Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile Güney Kore’de yaptıkları görüşmeye ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu: “Irak’la yapacağımız bütün kardeşane projeler hem iki ülkeye hem de bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır. Biz başından beri bunu söylüyoruz. Yaptığımız projelerin, merkezi Irak Hükümeti’yle yaptığımız anlaşmaların, Kuzey Irak’la yapılan sözleşmelerin her birisinin Irak halkının tamamına ait olduğunu vurguladık. Başından beri söylediğimiz buydu ve Türkiye bunu sistematize edebilecek tek ülkedir. Biz Irak Anyasası’nın kendilerine verdiği haklarla alakalı herhangi bir görüş belirtmiyoruz. Sayın Şehristani ile bunları değerlendirdik. Kendi aralarında yüzde 83’ü Irak halkının, yüzde 17’si Kuzey Irak’ın demişlerse bununla alakalı yorum yapmayız, saygıyla karşılarız ve yaptığımız projelerde de bunu dikkate alırız. Bunun nasıl yapılabileceğini Sayın Şehristani ile detaylıca konuştuk. Önümüzdeki süreçte tekrar bir araya gelirsek buna şaşmamak lazım.”


Türkiye enerjide söz sahibi ülke


ENERJİ Kongresi Onursal Başkanı Mithat Rende ise Türkiye’nin kasım ayında Uluslararası Enerji Ajansı’na dönem başkanlığı yapacağını söyledi. 2016’da Dünya Enerji Kongresi’nin İstanbul’da düzenleneceğini ve 2017’de yapılacak Dünya Petrol Kongresi’nin de Türkiye’de yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Rende, Türkiye’nin enerjide uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldiğini söyledi. Enerjinin haritasının değiştiğini, merkezin batıdan doğuya kaymaya başladığını ifade eden Rende, özetle şunları söyledi: “Çin, Hindistan ve Asya ülkelerinin önemli tüketiciler olarak ortaya çıktığı bir dönem yaşıyoruz.  Bulunduğumuz bölgedeki jeopolitik gelişmeler enerji sektörüne damgasını vurdu.  Bu bölge ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğinin ne kadar kırılgan olduğu ve enerji kaynaklarındaki arz durumunun çok kısa süre içinde nasıl sınırlanabileceğini gösterdi. Uluslar arası Enerji Ajansı’nda enerji güvenliği temel bir öncelik olarak öne çıktı. Küresel çözüm isteyen bir hale geldi; üretici, tüketici, özel sektör ve ülkelerin çözüm arayışı şart oldu. Değişen enerji haritasında Türkiye sadece artarak büyüyen bir pazar değil, çok önemli bir doğalgaz ve petrol transit ülkesi. Irak petrol ve doğalgazının Türkiye yoluyla pazarlanacak olması, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, enerji oyuncusu olarak Türkiye’nin öneminin arttığını gösteriyor.”


Hürriyet


Geri Dön