29 / 04 / 2024

Tanju Çolak'a tahsis edilecek arazi yargı engeline takıldı!

Tanju Çolak'a tahsis edilecek arazi yargı engeline takıldı!

İstanbul Ataşehir'deki devlet arazisinin eski futbolcu Tanju Çolak'a ihalesiz olarak 30 yıllığına tahsis edilmesi yargıya takıldı



İstanbul Ataşehir'deki devlet arazisinin eski futbolcu Tanju Çolak'a ihalesiz olarak 30 yıllığına tahsis edilmesi yargıya takıldı. TOKİ'nin başvurusu üzerine Danıştay, ballı tahsisle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tanju Çolak, arsanın üzerine spor kompleksi yapımını sürdürürken; gözler CHP'li Ataşehir Belediyesi ve Gençlik Spor Müdürlüğü'ne çevrildi.

İstanbul Ataşehir'in merkezinde bulunan milyon dolarlık kamu arazisinin eski futbolcu Tanju Çolak'a bedelsiz ve ihalesiz olarak 30 yıllığına tahsis edilmesine mahkeme kararıyla durdurma geldi. Yap-işlet-devret modeliyle tahsis edilen arsada inşaata başlayan Tanju Çolak, 8-10 milyon TL'lik yatırım yapacağını savunurken, Vakit'e konuşan emlakçılar, lüks konutların yanı başındaki arazinin aylık kira bedelinin en az 50 bin TL olması gerektiğini belirterek, Tanju Çolak'a ballı bir tahsis yapıldığına dikkat çekmişlerdi. 7 bin 760 metrekarelik arsanın muhtemel aylık kirası üzerinden bir hesaplama yapıldığında Tanju Çolak'ın 30 yıllık tahsis süresince devlete en az 18 milyon TL kira ödemesi gerektiğini hesaplamıştık. Çolak'ın "8-10 milyon TL'lik yatırım yapacağım" şeklindeki beyanı esas alınsa bile, yapılan tahsisin yüzde 100 kârlı bir kıyağa dönüştüğünü Vakit geçtiğimiz gün 'Böyle tahsise can kurban' başlığıyla haberleştirmişti.

TOKİ BAŞVURDU MAHKEME DURDURDU
Arazinin tahsis biçimi ile ilgili tartışmalar yapılırken, yargıdan beklenen karar geldi. Ataşehir'de 40 milyon TL değer biçilen ve aylık kirasının en az 50 bin TL olması gerektiği ifade edilen 7 bin 760 metrekarelik devlet arazisini ihalesiz ve bedelsiz olarak 30 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle İstanbul Tanju Çolak Spor Kulübü'nün devralması konusunda Danıştay geçtiğimiz Cuma günü yürütmeyi durdurma kararı aldı. Arsanın Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından tahsisine karşı çıkan TOKİ'nin yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üst mahkeme kararının geçtiğimiz Cuma günü akşam saatlerinde Ataşehir Kaymakamlığı'na ulaştığı öğrenildi. Gereğinin yerine getirilmesi için hızlıca davrandığı dikkat çeken Ataşehir Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu'nun aynı gün hem Ataşehir Belediyesi'ne hem de tartışmalı tahsisi gerçekleştiren Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne 'gerekenin yapılması' için yazı yazdığı ifade edildi.

TOKİ: 'Kamu Hizmeti' Şartıyla Vermiştik

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma karanın ardından konuyla ilgili sorulara cevap veren  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu arsanın kamu amacına yönelik olarak kullanılması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na tahsis edildiğine dikkat çekerek, "Eğer kamu amacı gerçekleşmeyecekse ar-; v   sanın bize iadesi gerekir. Buna göz yummayız. Sonuna kadar yargıda bu işin peşini % kovalarız. Tahsis iptal edilmeli. İlgili yerlerin sorumlu davranarak gerekeni yapacağına inanıyoruz" dedi. Tanju Çolak'ın halı saha, bovvling salonu, kapalı ve açık yüzme havuzu yapmayı planladığı arazinin tahsis süreci yaklaşık bir yıl önce taşladı, imar planlarında 'Resmi Kurum Alanı' olarak geçen arsanın Tanju Çolak'a jet hızıyla tahsis edilmesi için birçok kamu kurumu adeta el ele verdi. Arazi, 16 Eylül 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı'nın aldığı 41855 nolu kararla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Bu işlemden 2 ay kadar sonra 9 Kasım 2009 tarihinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yaptığı imar plan tadilatıyla arsa 'Resmi Kurum Alanı'ndan çıkartılarak 'Spor Tesisi Ala-nı'na çevrildi. Plan değişikliğinden sonra devreye giren CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, projeye hemen onay vererek konuyu Belediye Meclisi'ne taşıdı ve Belediye Meclisi de oy çokluğuyla kararı kabul etti. Arsayla ilgili olarak TOKİ'nin sürece dahil olması, rüzgarının yönünü değiştirirken, Danıştay karanın hemen uygulanıp uygulanmayacağı ise merakla bekleniyor.
Vakit

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tesisini elinden aldılar


Spor tesisini VATAN okuyucularına "Tanju´nun altın golu" başlığı ile duyurmuştu ama...

ÜNLÜ futbolcu Tanju Çolak´ın Ataşehir´de yapımına başladığı spor tesisini VATAN okuyucularına "Tanju´nun altın golu" başlığı ile duyurmuştu. Tanju Çolak, Milli Gençlik İl Müdürlüğü´nden 30 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle tahsis edilen 7 bin 760 metrekarelik alana halı sahalar, bowling salonları, açık kapalı yüzme havuzları ve basketbol salonu yapmak için temel attı. Ancak onun bu çalışmasına Danıştay´dan `dur´ kararı çıktı.

Danıştay 6. Dairesi´nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı, TOKİ´nin başvurusu ile başladı. TOKİ, Danıştay´a yaptığı itirazda söz konusu alanla ilgili imar plan tadilatı yetkisinin kendisinde olduğunu, başka bir kurumun imar planı tadilatı yapamacağını iddia etti. Bu talebi değerlendiren 6. Daire, `geriye dönüşü olmayan kamu zararı ortaya çıkmaması için´ yürütmeyi durdurma kararı aldı. Karar 13 Ağustos 2010´da Ataşehir Kaymakamlığı´na bildirildi. Kaymakamlık da hemen bir üst yazı ile durumu Ataşehir Belediyesi´ne iletti. Mahmeke kararı akşam saatlerinde uygulandı ve Tanju Çolak´ın inşaat çalışması mühürlendi. Tanju Çolak´a tahsis edilen araziyle ilgili VATAN´da haber yer almasından sonra arsayı Maliye Bakanlığı´na devreden TOKİ´den de açıklama geldi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar yaptığı açıklamada kamu yararına dikkat çekti: "Bu üzücü bir olay. Ama her şeyden önemlisi biz burayı kamu amacına yönelik olarak kullanılması için verdik. Eğer kamu amacı gerçekleşmeyecekse arsanın bize iadesi gerekir. Buna göz yummayız. Sonuna kadar yargıda bu işin peşini kovalarız. Tahsis iptal edilmeli, ilgili yerlerin sorumluluk sahibi davranarak gerekeni yapacağına inanıyoruz."

Kaymakamlık yeri yok

Ataşehir´de tartışmalara neden olan araziyle ilgili Ataşehir Kaymakamlığı da zor durumda. Çünkü eski imar planlarında `kamu binası´ yapılması gereken yere spor tesisi yapıldığı için yeni kurulan Ataşehir´de kaymakamlık geçici binada hizmet veriyor. Oysa mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan alana kaymakamlık yapılması planlanıyordu.
Vatan


Geri Dön