01 / 05 / 2024

Tapu harcı ödenmezse ne olur?

Tapu harcı ödenmezse ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapudaki işlem için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Peki, tapu harcı ödenmezse ne olur? İşte yanıtı..



Tapu harcı ödenmezse ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapudaki işlem için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Bu harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Tapu harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Peki, tapu harcı ödenmezse ne olur?


Tapu harcının ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Harcı ödenmeyen devir işlemleri gerçekleşmiyor.


Ancak kimi mükellefler daha az harç ödemek için gerçek satış bedelini gizleyerek, daha düşük bir bedel beyan ediyor. Bu durumda gerçek tapu harcı ödenmemiş oluyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harcı pişmanlık beyannamesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön