06 / 05 / 2024

Tapu harcı pişmanlık harcı 2019!

Tapu harcı pişmanlık harcı 2019!

Tapuda gerçek satış bedelini beyan etmeyen ancak pişman olan kimseler, bir dilekçe vererek pişmanlık harcını ödeyebiliyor. Böylece daha yüklü cezaların kesilmesinin önüne geçiliyor. Peki, tapu harcı pişmanlık harcı 2019 ne kadar?



Gayrimenkullerin tapularının satış yolu ile bir başkası adına devredilmesi durumunda tapuda tarafların ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. 
 
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. 

Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.
 
Ancak kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için satış bedelini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Ancak bu durum alıcı ve satıcı açısından sorunlar yaratabiliyor.

Gerçek satış bedelinin beyan edilmediğinin Maliye tarafından tespit edilmesi halinde kişilere yüzde 25 ceza kesiliyor. Ayrıca aynı evin satışa konu olması halinde de yine yüksek vergiler çıkabiliyor.
 
Bu cezayı ödemek istemeyenler Maliye fark etmeden tapu harcı pişmanlık beyannamesi verilebiliyor. Böylece eksik harcın pişmanlık zammı ile ödenmesi ile yüklü faizlerin önüne geçilebiliyor. 

Tapu harcı pişmanlık harcı 2019 ne kadar?

Tapu dairesine giderek tapu satış bedelini yükseltmek isteyen kimseler aşağıdaki oranlarda ödeme yapıyor.

Tecil Faizi Oranı     Yıllık yüzde 12
Gecikme Faizi Oranı     Aylık yüzde 1,40
Pişmanlık Faizi Oranı    Aylık yüzde 1,40

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi

.......... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

.../.../2019


Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............ tarihinde gerçekleşen tapu satışında ............ tapu satış bedeli beyannamemi, eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:
.../..../....

       
Mükellef                                           
(Vekili veya Temsilcisi)                             
Ad, Soyadı ve İmza


Tapu masrafları 2019!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön