27 / 04 / 2024

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, tapuda gerçekleşen işlemlerden elde edilen harç geliri Kasım 2021 sonu itibarıyla 20 milyar TL'yi geçti ve geçen senenin tamamını geride bıraktı.



 

Açıklanan resmi rakamlara göre, tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım 2021 tarihi itibarıyla 20 milyar TL'yi aştı ve tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı.

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre, 1 Ocak-29 Kasım 2021 döneminde tapuda yapılan toplam 12,8 milyon işlemden 20 milyar 82 milyon 159 bin Türk Lirası harç geliri elde edildi. Açıklanan resmi rakamlara göre, en yüksek gelir 2,6 milyon adede yaklaşan gayrimenkul (konut, iş yeri, arsa, tarla) satışlarından elde edildi. Açıklanan resmi verilere göre, söz konusu bu dönemde gayrimenkul satışlarından elde edilen gelir 19 milyar 404 milyon TL'ye ulaştı.

Konuyla ilgili önemli değerlendirmeler yapan sektör temsilcileri, gayrimenkuldeki fiyat artışlarının tapu harcına da yansıdığını, 2021 yılı sonunda bu rakamın 23 milyar TL'yi bulabileceğini dile getirdi.

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, tapu işlemlerinden elde edilen gelirin 1 Ocak-29 Kasım 2021 tarihi  itibarıyla 20 milyar TL'yi aşarak tüm zamanların zirvesine çıktığını, geçen senenin tamamını geride bıraktığını belirtti.

Nazmi Durbakayım, "Bu veri, inşaat sektöründeki konut satışlarının sadece müteahhit ve müşteri arasında gerçekleşen ticari bir olay olmadığını; aksine devlete direkt ve dolaylı birçok faydası olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

İnşaat sektörünün devlete sağladığı katma değerin yalnızca harç ve KDV olmadığını kaydeden Nazmi Durbakayım, "Buna istihdamı da eklersek sektörün ülke ekonomisine desteğini daha net anlayabiliriz. Bu arada yüzde 4 (alıcı ve satıcıdan yüzde 2'şer) harç oranına yüzde 1 ile yüzde 18 arasında değişen KDV oranları da dahil edildiğinde devletin söz konusu süreç içindeki gelirinin yaklaşık 50 milyar TL'ye ulaştığını söyleyebiliriz." dedi.

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

- "İnşaat sektörü Türk ekonomisine katkısına devam ediyor"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 11 ay bitmeden tapu harcında ve adedinde ulaşılan rakamda yıllık olarak rekor kırıldığını kaydetti. Akbal, gerçekleştirilen 13 milyona yakın tapu işleminden yaklaşık 20,1 milyar TL'lik gelir elde edildiğini belirtti.

Açıklanan bu rakamın sektörün ekonomiye katkısını net olarak ortaya koyduğunu belirten Akbal, "Sektörümüz tüm olumsuzluklara ve ekonomideki dalgalanmalara rağmen güçlü şekilde yoluna devam ediyor, Türk ekonomisine katkısını sürdürüyor." diye konuştu.

Eyüp Akbal, Türkiye'deki konut satışlarının bu sene Avrupa'da yine rekor kıracağını belirterek, konut kredisi faizlerinde yaşanan artış sebebiyle ipotekli satışlar gerilese de vatandaşların konut almayı sürdürdüğünü alternatif tasarruf finansman şirketlerinin payının yüzde 15'e ulaştığını dile getirdi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen faizsiz finansman sistemiyle konut edinmenin özellikle ikinci eli canlandırdığını dile getiren Eyüp Akbal, sektörün kırdığı rekorlara da katkıda bulunduklarını dile getirdi.

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

- "Sene sonunda 23 milyar TL'yi bulmasını bekliyoruz"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de sene bitmeden tapu harcı gelirlerinde 20 milyar TL'nin aşılmasının sektörün ekonomiye sunduğu katkının bir göstergesi olduğunu dile getirerek, sene sonunda bu rakamın 23 milyar TL'ye ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Selman Özgün, "Tapu harcındaki artışta en büyük katkı gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş. Onun dışında bu yıl yabancıya satışta da rekorlar kırıyoruz. Yabancıya satışta uygulanan değerleme raporu şartı da buna önemli katkı sunuyor." dedi.

Halihazırda yüzde 4 şeklinde uygulanan (yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan) tapu harç oranının yüksek olduğuna değinen Selman Özgün, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Profesyonellerin yaptığı çalışmaları baz alırsak bu konuda toplam gelirde hiçbir düşüş yaşamadan tapu harçlarını geriye çekebiliriz. Şu anda tapuda beyan edilen rakamlarda yüksek harç ödememek için ciddi bir kayıp söz konusu. Aslında tapu harç oranını yüzde 1-1,5'lara çekerek hem sistemi daha fazla kayıt altına alabilir hem de aynı geliri elde edebiliriz. Bu sayede aslında dolaylı gelirler de artmış olacaktır. Doğru olmayan beyanlar azalır, KDV ve vergi gelirleri artar, tapuda para taşıma işi son bulur. Tüm paralar sisteme girer."

Konuyla ilgili önemli değerlendirmeler yapan Selman Özgün, düşük vergi ödemek için tapuda beyan edilen rakamların aslında tüm tarafları tedirgin ettiğini dile getirerek, "Sonraki süreçte bu satış nedeniyle davalık olunması durumunda tapuda beyan edilen rakam geçerli oluyor, mağduriyetler yaşanıyor. Bu nedenle tapu harçlarının düşürülmesinin hem sektör hem de devlet açısından daha iyi olacağını, herhangi bir kayıp yaşanmayacağını düşünüyoruz." dedi.
 

Tapu işlemlerinde yeni rekorlar yolda!


Geri Dön