01 / 05 / 2024

Tapu işlemlerine ne kadar para gider?

Tapu işlemlerine ne kadar para gider?

Gayrimenkullerin tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için tarafların belli masrafları da gözden çıkarması gerekiyor. Çünkü tapu harçları kanunen hem alıcıdan hem de satıcı tarafından ödeniyor. Peki, tapu işlemlerine ne kadar para gider?



Tapu işlemlerine ne kadar para gider?

Gayrimenkullerin tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için tarafların belli masrafları da gözden çıkarması gerekiyor. Çünkü tapu harçları kanunen hem alıcıdan hem de satıcı tarafından ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Gerekli belgeler ile tapu devir müracaatının işleme alınması ile ne kadar ödenmesi gerektiği mesaj yolu ile bildiriliyor. Peki, yasal olarak tapu işlemlerine ne kadar para gider?


Taşınmaz malların alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Yukarıdda da belirttiğimiz gibi bu bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. 


Ancak tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor. 


Örneğin gayrimenkulün değerinin 100 bin TL olduğunu düşünelim. Gerçekleşen tapu devir işlemi için 2'şer bin TL alıcı ve satıcıdan alınıyor.


Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre 82,50 TL olan  tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.


5 yıl vergisi..

Gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç için değer artış kazancı vergisi de ödeniyor.



Tapu işlemleri 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön