05 / 05 / 2024

Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Tapu işlemlerine birtakım sorular sorulmaktadır. Onlardan biri de Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!



TAPUDA ARSA PAYINI HESAPLAMAK ÖNEMLİDİR!

Tapuda arsa payı hesaplama işlemini genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında söz konusu olan bir durum olsa da; kimi zaman, çeşitli sebepler ile arsaların sahiplerinin kendi arsalarının başka mal sahipleri ile birlikte arsanın pay edilmesi durumlarında da ortaya çıkabilen arsa payı hesaplama her paydaşın kendine düşen payı düzgün bir şekilde alabilmesi için gerekli bir eylemdir.

Arsa üzerine dikilen iş yerlerinden veya evlere kadar tüm yapılar için değerlerinin hesaplanması arsa payını ifade etmektedir. Bunun yanında satılık arsa arıyorsanız buna dikkat etmeniz gerekiyor. Belirli standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi gereken pay hesaplama işlemleri için bölgede bulunan belediye tarafından belirlenmiş olan rayiç değer bilgileri ile metrekare cinsinden hesaplamaların yapılması da gerekmektedir.

ARSA PAYI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Arsa payı hesaplama işlemlerinde birkaç basit yöntemler kullanılarak kişilerin kendi paylarını da kolaylıkla bulabilmesi mümkündür. Bunun için kullanılabilecek ve bilinen yöntem şudur: Tapuda belirtilmiş olan toplam alanın metrekare cinsinden değeri, toplam bölümden size düşen paya bölünüyor. Bu bölme işleminden elde edilen sayının bölüm değeri ile çarpılması sonucunda arsa payı kolaylıkla ortaya çıkmış olur.

Elde edilen arsa payı tam olarak metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık geliyor. Bu konuya örnek verirsek de; toplam alanın 500 metrekare olduğu bir arsada, tapuda belirtilen rakamın 500 metrekare olduğu varsayılarak işlem yapabiliriz. 500 metrekarelik alan içerisinde yine aynı şekilde tapu katlarında kişiye ait olan alanın 20/250 olarak belirtildiğini düşünelim. Tapu bilgileri üzerinden çok kolay bir şekilde edilen bu bilgilerle yani 500/250x20 işlemi yapılmaktadır. Burada işlem sonucunda elde edilen 40 rakamı kişinin arsa üzerindeki hisse payının rakamsal olarak belli olmuş olur.

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Enkaz bedeli nedir? Enkaz bedeli ne anlama gelir?


Geri Dön