29 / 04 / 2024

Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?

Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?

Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satabildiği gibi bedelsiz olarak bağışlama hakkına da sahip oluyor. Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu?



TAPU BAĞIŞI İPTAL EDİLİR Mİ?

Tapu bağışı belli durumlarda iptal edilebiliyor. Kanunen Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Saklı pay şu şekilde sıralanıyor: 

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı, 
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri, 
3. (Mülga: 4/5/2007-5650/2 md.) 
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?

Medeni Kanun gereğince saklı payının ihlal edildiğini düşünen hak sahipleri tarafından açılacak bir dava sonrasında tapuda yapılan bağış işlemi bozulabiliyor. Açılacak dava murisin muvazaası nedeni ile tapu iptal ve tescil davası oluyor. 

Ancak davada muvazaa iddiasını ileri süren ispat etmekle yükümlü oluyor. Bu davada miras bırakanın diğer mirasçılardan mal kaçırma iradesi ispatlanmaya çalışılır. Örneğin miras bırakan mallarını mirasçılarına eşit olarak sağlığında paylaştırmış ise mal kaçırma söz konusu olmuyor ve bu durum da ispat açısından bir değer taşımış olmuyor. 


Geri Dön