Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?
Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satabildiği gibi bedelsiz olarak bağışlama hakkına da sahip oluyor. Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu?
MURİSİN MUVAZAASI DAVASI ÖRNEK DİLEKÇE
ANKARA NÖBETÇİ ( ) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’ NE
İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR.
DAVA KONUSU : Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescili taleplerimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Davacı müvekkil A….. B….. ve davalı C….. B….. kardeş olup, işbu dilekçe ekinde sunmuş olduğumuz veraset ilamından (Ek-1) da anlaşılacağı üzere, ../../…. Tarihinde vefat eden babaları D…. B….’nin mirasçılarıdır.
Miras bırakan D… B… vefatından önce davaya konu Ankara İli Yenimahalle İlçesi … Ada, … Parsel’ de kain (Tapu belgesi ekte sunulmaktadır Ek-2) taşınmazı ../../…. Tarihinde davalı C….. B…..’ye müvekkilin bilgisi olmaksızın gerçekleşen bir “ölünceye kadar bakım sözleşmesi” ile devretmiştir. Müvekkil söz konusu akdi murisin vefatından sonra öğrenmiştir.
Murisin söz konusu bu devir işlemini, müvekkil A….. B…..’den mal kaçırmak maksadıyla yapmış olduğu açık olup, işbu dava ile talebe konu taşınmazın müvekkilin miras payı oranında tapusunun iptalini ve müvekkil adına tapuya kayıt ve tescilinin yapılmasını, aşağıda açıkladığımız sebeplerle talep ediyoruz.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki muris D… B…, davalı C….. B….. ile bu şekilde bir sözleşme yapmayı gerektirecek bir durumda hiçbir zaman kalmamıştır. Emekli memur olan muris, vefatına kadar evinde yalnız yaşamış; bu süre zarfında yemeğini, temizliğini ve evinin her türlü ihtiyacını kendi kendisine sağlayabilecek vaziyette olmuştur.
Muris, yaşantısını olumsuz yönde etkileyecek bir sağlık problemine sahip olmayıp bu sebeple de bakımı gerektirecek bir yaşantı sürmemiştir. Bir an için davalı ve murisin bakım sebebiyle bu sözleşmeyi yapmış olduğunu düşünsek dahi sözleşme tarihinde davalı kendi evinde, ailesiyle yaşamaktayken murisin de kendi konutunda yalnız yaşaması bu şekilde bir bakımın hiçbir zaman gerçekleşmediğini ortaya koymaktadır.
Muris, maddi açıdan da kendi kendisine yetebilecek düzeyde gelire sahipti ve desteği gerektirecek bir borç içerisinde de değildi. Muris ikamet ettiği taşınmazın sahibi olup, tek malvarlığı da bu taşınmaz idi. Yine bir an için muris ve davalının bu sözleşmeyi ikame ettiklerini düşünsek dahi sözleşmenin murisin tek malvarlığı üzerinden yapılması, makul bir sınırda yapılmadığını aşikâr kılacaktır.
Neticeten açıklanan bu sebeplerle, murisin mirasını mirasçıları arasında makul oranlarda paylaştırmadığı ve herhangi bir denkleştirme de yapmadığı sabit olduğundan; muvazaalı bir şekilde davacı müvekkil A….. B….. ‘den mal kaçırma gayesiyle hareket ettiği ortadadır. Bu şekilde müvekkilin hakkının muvazaalı olarak gaspını önlemek maksadıyla işbu davayı ikame ediyoruz.
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, TBK, HMK, 2644 Sayılı Tapu Kanunu ve sair ilgili mevzuat
DELİLLER :Tapu kayıtları, tanık beyanları, emsal bedel araştırması, keşif, yemin, bilirkişi raporu, sair tüm delail
SONUÇ VE TALEP :Yukarıda açıklanan ve Mahkemenizce re’ sen dikkate alınacak tüm nedenler ile:
1-Öncelikle dava konusu taşınmazın bir üçüncü şahsa devrinin önlenmesi adına ihtiyati tedbir talebimizin kabulüne karar verilmesine ve tapu müdürlüğüne bu hususta müzekkere yazılmasına,
2-Davalı üzerinde bulunan tapu kaydının iptaline ve davacı müvekkil üzerine payı oranında tesciline karar verilmesine,
3-Her türlü yargılama gider ve vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.
Davacı A….. B….. Vekili
Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?