29 / 04 / 2024

Tapuda trampa şartları!

Tapuda trampa şartları!

Tapuda trampa başka bir ifadeyle trampa işlemi, taşınır ya da taşınmaz malların değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda trampa şartları neler?



Tapuda trampa şartları!

Tapuda trampa başka bir ifadeyle trampa işlemi, taşınır ya da taşınmaz malların değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Trampada (takasta) değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması gerekmiyor.


Trampa edilen mallar arasında değer denkliği söz konusu ise de bu husus sadece tarafları ilgilendiriyor.  Ancak trampa edilen taşınmazlar arasında değer farklılıkları varsa aradaki değer farkı ve bu farkın tahsil şekli tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senette belirtilebiliyor. 


Trampaya konu taşınmazların rayiç değerlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu değer asgari olarak taşınmazların ilgili belediyeye beyan edilen emlak vergisi beyan değeri olarak karşımıza çıkıyor.  Trampada mallar bölünebilir türden değilse değişim yine güçleşiyor ve hatta malın türüne göre, bazen yapılamıyor.  


Trampa işleminde istenen belge ve bilgiler... 

1) Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senetleri, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


2) Trampa yapılacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


3) Trampa yapanların son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafı,


4) Akitte taraflardan bin veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.


Tapuda trampa harcı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön