09 / 05 / 2024

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

Ödenmesi taahhüt edilmiş borçları güvence altına almak için taşınmazların üzerine ipotek koyulur. Peki, tapudaki ipotek nasıl kalkar? Tapudaki ipoteği kaldırma işlemi nasıl yapılır? Tapu ipoteği kaç günde kalkar?



Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

TAPUDAKİ İPOTEK NASIL KALDIRILIR?

Taşınmazın üzerinde ki ipoteğin tamamen kaldırılması için bahsedilen borucun tamamının ödenmesi gereklidir. Gayrimenkul kredilerinde konulan ipoteklerde de tüm borç ödendikten sonra ipotek kaldırılabilir ve alım- satım işlemleri gerçekleştirilebilir.

Ancak mevcut borcun ödenmemesi durumunda, ipotek koyulan taşınmaz mal satılarak, borcun ödenmesi sağlanır. Bu durumda ‘ipotek fek’ olarak adlandırılan borcun kalkması durumunda, gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması yazısı alınmalıdır. İpotek fek yazısı alındıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne iletilir. Borcun ödenmesiyle ipotek fekki belgeleri ilgili müdürlük tarafından incelenir ve uygun görüldüğü takdirde, taşınmaz mallar üzerindeki ipotek şerhi kaldırılır. Gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılır.

TAPUDAKİ İPOTEK KAÇ GÜNDE KALKAR?

İpotek fekkinin kaldırılması için belirtilen tutarda harç yatırılması gereklidir. İpotek fekki belgesi, borçlunun dolayısıyla borcu ödeyen kişinin adına düzenlenmelidir.

 Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla, gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılır. İpotek fekki harcı ise farklı tutarlar sunar. Yıllara göre belirlenen fek harcı, ödenmesi ile ipotek kaldırılma işlemi yapılır.

Borcun tamamının ödenmesi ipoteğin kaldırılmasında önemli olduğu gibi ödeme işleminin ardından, ipotek kaldırma işlemlerinin de yapılması gereklidir. Tapu sicilinde gayrimenkul ve taşınmaz üzerinde görülen ipotek kaydının silinmesi için mutlaka ipotek fekki alınmalı ve kaldırma işlemi yapılmalıdır.

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması işlemleri dava şeklinde de yapılabilir. Fek işlemlerini ve ipotek kaldırma işlemlerini ihmal edenler, gerekli mahkemede dava açarak, ipoteğin tamamen kaldırılmasını sağlayabilirler. Kredi kullanımlarında konulan ipotekler, kredi borcunun tamamının ödenmesi ile kaldırılır.

TEB’den dev kampanya! Herkes faydalanabilecek! İndirimli araç kiralama ve uçak bileti fırsatı!

Yarın Meclis’e gelecek! Maske takmama cezaları siliniyor mu?

Dolar bugün ne kadar? 6 Ekim 2022 dolar kaç TL? İşte dolar kurunda son durum!


Geri Dön