17 / 05 / 2024

Tapunuza sahip çıkın! Bu yollarla tapunuz geçersiz sayılabilir!

Tapunuza sahip çıkın! Bu yollarla tapunuz geçersiz sayılabilir!

Deprem ve yaşanan pandemi yüzünden sonra vatandaşların konut anlayışında değişiklikler olmaya başladı. Uzmanlar uyarıyor; müstakil ev alırken dikkat edin! İşte detaylar!



Mastertürk Grubu’nun Başkanı Gökhan Taş, “Eğer şirketin sermayesi 100 bin TL ama 100 milyon liralık iş yapıyor. Bu hususta alıcının çok dikkatli olunması gerek. İmar gelecek şeklinde düşünülüp de satılan yer alınmamalı. İmarsız yeri imarlı satabiliyorlar. Bunun yanında 150 bin liraya arsa satıyor ama altyapı masrafı 200 bin lirayı geçiyor. Firma detaylı araştırılmalıdır ve alınan arsanın imar koşulları kontrol edilmeli” dedi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre ise; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, tiny house ve ekoköy şeklinde ikinci ev konseptlerine olan ilginin artmasıyla, arsa taleplerinin arttığını ve buna dair de satış yapan firmaların da çoğaldığını dile getirdi. Maya, konuyu şu sözlerle özetledi;

FARKI İYİ BİLMELİSİNİZ!

“Arsa, arazi ve tarla arasındaki farkların ne olduğu iyi bilinmelidir. Kadastrosu yapılmış ve belediyeler tarafından parsellenmiş yapılaşmaya açık olan bir arazi arsa niteliğine sahiptir. Araziler de durum ise faklıdır, henüz imar planı ve uygulaması görmemiş olan toprak parçası olmakla beraber yapı izni belli şartlar ile de sınırlıdır. Bir de farklı imar koşullarına bağlı olarak tarla tapusu var olsa bile imara uygun hale getirilmiş parseller de vardır.

NETLEŞTİRİP ALIM YAPIN!

Elektrik, su ve yol bağlantıları konusunu araştırmalısınız. Bu bağlantılar bulunmuyor ise burada bir tiny house’nuzun olması oldukça zordur. Son zamanda kurumsal şekilde yapılan arsa, arazi satışlarında yol, su ve elektrik bağlantısı da satışı yapan firma tarafından sağlanacağı açıklanıyor. Bu tür hususları netleştirip alım yapmalısınız.

TAPUNUZ GEÇERSİZ SAYILABİLİR

Parasını verdiğiniz bir arsa ya da araziyi, hatalı alım işleminden dolayı da kaybedebilirsiniz. Alım şekline dair uyarıda bulunan Avukat Kiraz ise şunları söyledi; “Tarım arazilerinde hisseli satış mümkün değil. Noterler bu arazilerle ilgili satış vaadi sözleşmesi düzenlememeli. Yapılmış ise de geçerli sayılmaz ve mahkemeye başvurulduğunda tapu hakkı oluşmaz. Miras olan tarım arazilerinde tüm hissedarlar ancak tek bir kişiye satış yapabilirler. İmarlı arsada ise satış vaadi sözleşmesi noterden yapılıyor. Satış ofisinde hazırlanan adi yazılı sözleşmeler yok hükmündedir.”


Geri Dön