15 / 05 / 2024

Tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz elinizden gidebilir! Tapuda cezası var!

Tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz elinizden gidebilir! Tapuda cezası var!

Tapusu daha dikkatli olmalı. Eviniz elinizden kayıp gidebilir. Tapuda rayiç oyununa gelmeyin. İşte detaylar!



Gayrimenkul piyasasında alım satım işlemleri için alıcılar ve satıcılar tarafından dikkat edilmesi gereken bir takım önemli noktalardan biri de rayiç bedel olarak vatandaşların karşısına çıkıyor. Bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedeli rayiç bedel olarak tanımlanır. Bu çerçevede tapuda beyan edilen tutarın üzerinden yüzde 4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekir. Tapu harcını az ödemek için gayrimenkul bedelini düşük gösteren vatandaşlar de büyük yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Yeni kurallara uymayan kişiler evini bile kaybetme riski ile karşı karıya kalıyorlar. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

TAPUDA BUNU YAPAN YANDI

Taşınmaz mülklerin satış işleminde tapuya beyan edilen satış tutarının yüzde 4'ü tapu harcı olarak ödeniyor. Tapu işlemlerinde evin satışı hangi tutar üzerinden yapıldıysa o tutarın tapuya bildirilmesi gerekir. Ama bazı kişiler tapu harcını az ödemek adına farklı yollara başvurabiliyor. Bu yollardan biri de tapu bedelini düşük göstermek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gayrimenkul değerinin tapuda düşük gösterilmesi hem alıcı hem de satıcı açısından cazip bir hale gelmektedir. Bu kapsamda alım satım işlemlerinde ödenen harç da daha düşük tutarlar da oluyor. Bu işlem karlı gibi görünse de sonradan başınıza büyük sorunlar doğurabilir. Bu yönteme başvuranlar evlerini bile kaybedebilir.

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır. Dolayısıyla miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir.

BABADAN KALAN EV NASIL SATILIR?

Miras kalan evin, konutun satışı için her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak da hissedarlardan 65 yaş üzerinde olan var ise bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınması şartı bulunmaktadır. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak satış işlemi sonlanır.

Kardeşler arasında miras nasıl bölünür? Kardeşten kardeşe miras nasıl kalır?

PTT personel alımı 2023! 2023 PTT personel alımı başladı mı? PTT personel alımı 2023 başvurusu nasıl yapılır?


Geri Dön