29 / 04 / 2024

Tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim?

Tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim?

Gayrimenkul satın aldıktan sonra tapuyu eşine devretmek isteyenler, tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim? sorusunun yanıtını araştırıyorlar. Konu hakkında merak edilenlerin tümünü sizler için derledik...



Ortak tapu, bir gayrimenkule ait tapunun birden fazla kişiye ait olmasını ifade ediliyor. Kişilerin payı eşit olabileceği gibi birbirinden farklı da olabiliyor. Evli çiftler de konut kredisi kullanarak ortak tapulu gayrimenkul sahibi olabiliyorlar ancak bu zorunluluk değildir. 

Konut satın almak için konut kredisi başvurularında hane halkının toplam geliri ele alındığında, doğrudan eşin geliri de verilecek kredi tutarını etkiliyor. Bunun yanı sıra Türk Medeni Hukuku'na göre evli çiftlerin evlendikten sonra edindikleri mallar ortak mal olarak kabul ediliyor ve eşlerden biri bu malların üzerinde tek başına yetki sahibi olamıyor. 

Tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim?

Ancak evlenmeden önceden alınan bir gayrimenkulü eşin üzerine devrebilmek için tapu dairelerinde standart tapu devir işlemi uygulaması yapılıyor. Eşin dokunulamaz payı olması sebebi ile eşten miras kalma durumlarında da yüzde 50 oran alınıyor. 


Geri Dön