28 / 04 / 2024

Tarihi Bedesten gastronomi merkezine dönüştürülecek!

Tarihi Bedesten gastronomi merkezine dönüştürülecek!

İzmir'in Tire ilçesindeki Tarihi Bedesten gastronomi merkezine dönüştürülecek; Gülcüoğlu Çiftliği ve pazar binasının da değerini öne plana çıkartacak tasarımlar yapılacak .



YAŞAR Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Tire Belediyesi ile işbirliği yaparak ilçedeki dört tarihi mekanın yeniden canlandırılması için kolları sıvadı. Yaşarlı akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Ebru Aydeniz, Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman, öğretim görevlileri Sergio Taddonio ve Mauricio Beltran ile öğrenciler, Tire'ye giderek Tarihi Bedesten, Ali Efe Hanı, Gülcüoğlu Çiftliği ve pazar binasını inceledi ve Belediye Başkanı Tayfur Çiçekle görüştü. 

İç mimarlık öğrencileri, Bedesten yapısının Tire'nin mutfak kültürünü tanıtan ve öğreten bir gastronomi merkezine dönüştürülmesi için çalışırken, mimarlık öğrencileri ise diğer 3 binanın yaşatılması için çağdaş yaklaşımlar geliştirecek. Öğrenciler projelerini, Tire el sanatları, kültür ve gelenekleriyle destekleyip bu mekanların "yaşayan mekanlar" haline gelmesi için tasarımlar yapacak. 


MİRAS KORUNACAK

Mimarlık Fakültesi 'Tarihi Yapıların Yenilenmesi ve Yeniden Işlevlend irilmesi' başlıklı bir konferans da düzenledi. Konferansta konuşan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. 

Dr. Sevil Sanyıldız, Tire'deki tarihi yapılan, doğru planlamayla kente kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu dört tarihi mekan için hazırlayacağımız projeleri, Tire'deki tarihi mirasın korunması ve tanıtımı için belediyeye ve kamuoyuna sunacağız" dedi. Dr. Beria Beyazıtlıoğlu Rodwell Tire tarihini, Şehir Plancısı Serbülent Güne/in ise Tire Koruma Amaçlı İmar Planı'nı anlattığı konferansta, Aslı Özbay Kapadokya'daki başarılı restorasyon örneklerinden bahsederek benzerlerinin Tire'de de uygulanabileceğini söyledi. Konferansta, gazeteci-yazar Nedim Atilla ise Tire'nin yemek kültürüyle ve yerel lezzetleriyle gurme turizmi için de çok önemli bir nokta olduğunu kaydetti. 



İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön