07 / 01 / 2025

Tarihi binaları kadınlar restore ediyor!

Tarihi binaları kadınlar restore ediyor!

Bugüne kadar İzmir, Aksaray, Mersin ve Konya gibi illerdeki tarihi binaları restore eden kadınlar, erkek meslektaşlarıyla günün erken saatlerinde şantiyeye gelerek, tulumlarını ve eldivenlerini giyip işe koyuluyor...



Tarihi binaların restorasyonuna el atan kadın restoratörler, iskeleyle çıktıkla metrelerce yükseklikteki binalarda ince işçiliklerini sergiliyor.


TARİHİ binaların restorasyonuna el atan kadın restoratörler, iskeleyle çıktıkları metrelerce yükseklikteki binalarda adeta profesyonel inşaat ustaları gibi çalışıyor. Bugüne kadar İzmir, Aksaray, Mersin ve Konya gibi illerdeki tarihi binaları restore eden kadınlar, erkek meslektaşlarıyla günün erken saatlerinde şantiyeye gelerek, tulumlarını ve elpenlerini giyip işe koyuluyor. 


TARİH NEREDEYSE BİZ ORADAYIZ 


Titiz çalışmalarından dolayı kadın restoratörleri tercih eden özel bir restorasyon firmasının şantiye sorumlusu Serdar Çoban, tarihi bina onarımının titizlik gerektiren bir iş olduğunu, bu nedenle üniversitelerin restorasyon bölümü mezunu elemanları tercih ettiğini belirterek, restorasyonu, bu işin okulunu okuyan kişilerin yapması gerektiğini ifade etti. Çoban, "Şu anda 5 kadın ve 5 erkek elemanla çalışıyoruz. İş süresi uzadıkça bu sayı artıyor. 

Kızlardaki avantaj çok ince, temiz ve zarif çalışmaları. 

Restorasyon incelik istiyor, dikkat gerektiriyor. Kadınlar da bu konuda çok iyi iş çıkarıyor. Yaklaşık bir aydır da Konya Valiliği binasını restore ediyoruz. Buradan da aynı ekiple Akşehir Doğrugöz Camisi'nde çalışacağız. Tarih neredeyse biz oradayız" diye konuştu. 


"YÜKSEKLİK KORKUMDAN DOLAYI İŞE ENDİŞEYLE BAŞLADIM" 


Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü mezunu 24 yaşındaki restoratör Yasemin Koçak ise yaklaşık 2 yıldır bu sektörde çalıştığını söyledi. 


Dış cephe restorasyonunda yeni çalışmaya başladığını anlatan Koçak, şöyle devam etti: "YÜKSEKLİK korkumdan dolayı işe endişeyle başladım. Sonuçta dış cephede iskele üzerinde çalışılıyor. Fakat korkumu birinci kattan itibaren yenmeye başladım. Kullandığımız kimyasallardan ellerimiz, saçlarımız yıpranıyor, sürekli bakım yapmamız gerekiyor. İşten çıkınca günlük bakım için kuaföre gidip manikür yaptırıyoruz." KADINLARIN YAPAMAYACAĞI İŞ YOK Yaklaşık 4 yıldır bu mesleği yapan Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü mezunu Özge Kıran (24) da bazı zorluklar çekse de işini severek yaptığını vurguladı. 


TOPUKLU ayakkabı ve fönlü saçlarla çalışamasalar da fırsat buldukça kendilerine bakım yaptıklarını anlatan Kıran, "Bence kadınların yapamayacağı iş yok, görüldüğü gibi inşaatlarda bile çalışıyoruz. Hangi şehirde iş varsa gidiyor, işimizi tamamladıktan sonra da içimiz huzur dolu şekilde oradan ayrılıyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı mirası yeniden ülkemize kazandırıyoruz" dedi.


Anadolu'da Bugün Gazetesi 


Geri Dön