02 / 05 / 2024

Tarihi mekanlar turizmle canlanıyor!

Tarihi mekanlar turizmle canlanıyor!

Tarihi mekanlar turizmle canlanıyor. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'in ve özellikle Trabzon 'un son yıllarda turizmden önemli pay aldığını söyledi.



Trabzon'u ziyaret eden turist sayısında son yıllarda artış yaşandığını belirten Öz, "Trabzon'u 2013'te ziyaret eden turist sayısı 2 milyon 700 bin civarındaydı. Bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 18'lik artış oldu. 

Kruvaziyer turizm konusunda da yüzde 35'lere varan artış söz konusu. Turizm konusundaki diğer gelişmelerle bu rakamın daha da artmasını planlıyoruz" dedi. 

Öz, kamu olarak turizm altyapısını geliştirecek çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Trabzon ulaşımda sıkıntısı olmayan bir kent. Yeşil Yol projesiyle turizm açısından önem arz eden yayla bağlantılarımızı, doğal ortama uygun yaparak turizm destinasyonumuzu geliştirmeye çalışıyoruz. Havalimanımız çok etkin çalışıyor. İkinci pistle ilgili de proje çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. 

Turizm altyapısını güçlendirmek için mevcut kültür değerlerini de restore ettiklerini vurgulayan Öz, şöyle dedi: "Mevcut değerlerimizi restore ederek turizmin hizmetine sunma konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında doğal ortamlarımızı geliştirme konusunda da çalışmalar yapıyoruz. 

Ortahisar'ın restorasyonu ile ilgili geniş bir çalışma oluşturuldu. Kentte mevcut tarihi konakların, camilerin, manastırların da restorasyon ihalelerini yaptık ve kısa sürede onlarla ilgili çalışmalara başlayacağız." Öz, Sümela Manastın'nın da restorasyon ihalesini en kısa sürede gerçekleştireceklerini kaydederek, şöyle devam etti: "Yıllarca önemli bir eksiklik olan bu konuda da adım atmayı hedefliyoruz. 

Bunun dışında Uzungöl önemli turizm destinasyonlarımızdan. Burada hem Yeşil Yol projesiyle ilgili çalışmalar hem de gölün çevresinin düzenlenmesi ve kontrol edilebilir şekilde yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Uzungöl'ün koruma amaçlı imar planı da onaylandı. 

Bundan sonraki süreçte Uzungöl'de imar kirliliği ve kontrolsüz turizme izin vermeyeceğiz. " Uzungöl'de bir diğer eksikliğin kongre ve kültür merkezi olduğuna dikkati çeken Öz, "Bu eksikliği kısa sürede tamamlamak için çalışmalara başladık. Uzungöl imar planının içerisinde kültür ve kongre merkezinin de yeri ayrılmış" ifadelerini kullandı. 

Öz, çevredeki diğer kültür yerleriyle ilgili de çalışma yaptıklarını anlatarak, "Sera Gölü ile ilgili çalışmalarımız var. 

Proje aşaması tamamlandı, artık uygulama aşamasına geçildi. Şehir içinde de benzer çalışmalar devam ediyor. Ulaşım, altyapı ve kültür değerlerimizin restorasyonu açısından çalışmalar yaparak tarihi mekanlarımızı turizmle canlandırmayı hedefliyoruz" dedi. 

Vali Öz, bu kapsamda özel sektöre de iş düştüğünü belirterek, "Konaklama ve diğer hizmet sektöründe belli bir kapasiteyi yakaladık ama yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Turizmde hızlı gidiyoruz ve altyapımızı da buna uydurmamız gerekiyor. 

Trabzon'da turizmi geliştirmek için el birliği ile gayret göstereceğiz" diye konuştu. 


Belde


Geri Dön