26 / 11 / 2024

Tarım arazilerinin imara açılmasına tepki!

Tarım arazilerinin imara açılmasına tepki!

Hükümetin, “Tarım arazilerimiz bize yetmiyor, o yüzden başka ülkelerde arazi kiralayıp ya da satın alacağız” açıklaması birçok çevreden tepki geldi.




Hükümetin, “Tarım arazilerimiz bize yetmiyor, o yüzden başka ülkelerde arazi kiralayıp ya da satın alacağız” açıklaması ve kararına birçok çevreden tepki geldi. ZMO verilerine göre, AKP iktidar olduğu dönemde yaklaşık 3.5 milyon hektarlık tarım arazisini “yapılaşmaya açarak” tarım dışına çıkarttığı görülürken, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Gürol Ergin, Türkiye arazilerinin kendisine yetmediği açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Ergin, “Sadece Harran Ovası tek başına Türkiye’nin bütün tarımsal ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi. 


Son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye’nin yurt dışında tarım arazisi kiralamaya ve satın alma girişiminde bulunacağını açıklaması, gözleri bir kez daha Türkiye’deki tarım gerçeğine çevirdi. 


3.5 MİLYON HEKTAR YOK EDİLDİ

Hükümetin bu açıklamalarına karşın, Ziraat Mühendisleri Odasının (ZMO) verilerine göre, Türkiye’de 10 yıl önce 27 milyon 856 bin hektar olan tarım arazisi AKP hükümeti ile birlikte 24 milyon 294 bin hektara düştü. Yani Türkiye, AKP hükümeti ile birlikte son 10 yılda 3.5 milyon hektar tarım arazisini kaybetti. Aynı verilere göre, son 10 yılda yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliği kaldırıldı ve bu köylerin kullanım alanları içinde bulunan tarım toprakları, kıyı alanları, meralar tarım dışı amaçlarla kullanıma açıldı. Ayrıca, “Türkiye’deki tarım arazilerinin yetersizliğini” gerekçe göstererek, “Yurt dışında tarım arazisi kiralama” kararına rağmen, Türkiye’deki tarım arazileri de yabancı şirketlere, tarım yapmaları için kiralanırken bir yandan da TOKİ, HES ve fabrika alanları olarak tarım dışı kullanıma açılması dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye’de tarıma elverişli 216 bin dönümlük alan ise mayınlı arazi olduğu için kullanılamıyor. 


İHTİYACIMIZDAN ÇOK FAZLASI VAR

Ziraat Yüksek Mühendisi olan ve bir dönem Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Gürol Ergin,  Türkiye’de tarım arazilerinin Türkiye toplumunun tarım ihtiyacını karşılamadığı sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Sadece Harran Ovası tek başına ülkemizin bütün tarım ürünleri ihtiyacını karşılar. Hatta 78 milyon nüfusun iki katına bile yetebilir” diyerek, uygulanan politikaları eleştirdi. 


Mevcut tarım arazilerinin doğru değerlendirilmesi halinde ihtiyaç fazlası ürün elde edilebileceğinin altını çizen Ergin, “Eğer ülkenin tarım arazileri bize yetmiyor ise AKP iktidarda olduğu 14 yılda neden 3 milyon hektar tarım arazisini tarım dışına çıkarttı?” diye sordu. 


MAYINLAR TEMİZLENSİN

Türkiye’de tarıma elverişli 216 bin dönüm mayınlı arazinin mayınlandığını ve bunların büyük bir kısmının da “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde” bulunduğunu hatırlatarak, söz konusu arazilerin mayından temizlenmesi durumunda yaklaşık 2 bin topraksız ailenin tekrar toprak sahibi olacağının altını çizdi. 


Güngör, “Tarım arazilerimizi bakanlar kurulu kararıyla TOKİ, HES, fabrikalara kısaca kapitalistlere peşkeş çekiyorsunuz sonra aynı bakanlar kurulu kararıyla tarım arazilerimiz yetmiyor diyip başka ülkelerde arazi kiralıyorsunuz. Mevcut arazilerimiz bize yeter” tespitini yaptı.


‘TARIM ARAZİLERİNDEN ELİNİ ÇEK’

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Özel ise, tarım arazilerinin arsa statüsüne çıkarılmasını tarımın “kanayan yarası” olarak nitelerken özellikle Bursa, Çukurova, Hatay ve Riha’nın (Urfa) tarım için en verimli arazilere sahip olduğunu ancak bu arazilerin AVM, apartman, iş merkezlerine dönüştürüldüğünü kaydetti. Özel de mayınlı arazilere dikkat çekerek, sadece bu arazilerin mayından temizlenerek tarıma açılması halinde Türkiye’nin bütün tarımsal ürün ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.


Evrensel


Geri Dön