28 / 04 / 2024

Tarımda arabuluculuk: Sorunlarınızı çözmek için yeni zorunluluk nedir ve nasıl işler?

Tarımda arabuluculuk: Sorunlarınızı çözmek için yeni zorunluluk nedir ve nasıl işler?

Tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan anlaşmazlıklar için yeni bir dönem başladı. Artık bugünden itibaren açılacak davalarda arabuluculuk yoluna başvurmak gerekecek. Bu yeni uygulama, tarım sektöründeki kişileri yakından ilgilendiriyor. İşte tarımda arabuluculuk uygulamasının detayları...



Tarımda kısa süre önce resmen yeni döneme geçildi. Arabuluculuk hizmeti artık tarım sektöründe zorunlu olacak. Bu hizmetin temel amacı, tarımsal üretim sürecinde yaşanan anlaşmazlıkları sona erdirmek ve uygun prosedüre yönlendirmektir. Arabulucular, başvuruları aldıkları tarihten itibaren en fazla iki hafta içerisinde sonuçlandıracaklardır. Ancak, zorunlu durumlarda bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilir. Bu kapsamda, tarım sektöründe yer alan kişiler için arabulucuk hizmet sürecinin nasıl işleyeceği merak ediliyor. 

Tarımda arabuluculuk uygulaması nedir ne işe yarayacak?

Bugün yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan Adalet Bakanlığı tebliği, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümünü düzenlemektedir. Bu tebliğe göre, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan davalar açıldığında, davacının dava dilekçesine eklemek zorunda olduğu belgeler arasında, arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşmaya varılamadığını gösteren son tutanak aslı veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örnek bulunmalıdır.

 Tarımda arabuluculuk: Sorunlarınızı çözmek için yeni zorunluluk nedir ve nasıl işler?

Tarımda arabuluculuk uygulaması, belirli bir süreci kapsamaktadır. Bunun için tarım alanındaki özel arabulucuları bulmak gerekir. Ardından dava dilekçesinin detaylarını paylaşıp hukuki işlemlerin başlatılması önemlidir. Bu süreçte, belirli bir süre tanınıp ardından gerekli işlemler tamamlanacaktır.

1 haftalık müddet

Arabuluculuk zorunluluğuna riayet edilmemesi durumunda, mahkeme tarafından davacıya son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması hususunda bir ihtar gönderilecektir. Bu ihtarın gereğinin yerine getirilmemesi halinde, dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilmeksizin, davanın usule aykırılık nedeniyle reddedilmesi kararı verilebilir.

Mahkeme, dava dilekçesinin detayları açıkça arabulucuya başvurulmadan dava açıldığını tespit ederse, duruşma yapılmasına gerek kalmadan dava şartı yokluğu gerekçesiyle davanın reddine karar verebilecek. Bu noktada, tarım sektöründeki kişilerin bu arabuluculuk hizmetini almaları durumunda dava içeriklerini detaylı bir şekilde paylaşmaları gerekmektedir. Tarım alanında ihtiyaç duyulan arabulucular, sözleşmeli üretim konusunda uzmanlığı olan kişilerin listesinden adliye arabuluculuk bürosu tarafından ulaşılabilecek.

Tarım arazilerinde yeni uygulama resmen başlıyor! Ekilemeyen tarım arazileri kiraya verilecek! 

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

Çiftçilere son dakika müjdesi! 163,1 milyon TL'lik tarımsal destek ödemeleri bugün yatıyor! Kalem kalem açıklandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön