20 / 05 / 2024

Tarzınızı belirledikten sonra mutfak seçimi çok kolay!

Tarzınızı belirledikten sonra mutfak seçimi çok kolay!

Kimileri rustik bir bir görüntüden hoşlanır, kimine ise modern çizgiler hitap eder. İşte hem gözlere hitap edecek hem de ihtiyaçlarınıza yanıt verecek mutfaklara sahip olmanın püf noktaları...



Mutfaklar, evin kalbi konumunda. Mutfak seçerken, elbette beğenilerinizi dikkate alın. Ancak mutfağı hangi amaçla, ne sıklıkla kullandığınız da önemli. Mesela aynı mekanda hem yemek pişirmek hem misafir ağırlamak istiyorsanız, rustik mutfaklar tam size göre...

 Olabildiğince doğal malzemeler kullanın: Eskitilmiş ahşap ve taş yüzeyler, terra-cotta zeminler, bronz bataryalar...

 Kiler ve büfe gibi eski moda depolama ünitelerine yer açın. İkinci el mobilyalara ağırlık verin. Ahşap ve eski taş bloklardan tezgahlar kullanın. Düz yüzeyli bir granit, istediğiniz etkiyi vermeyecektir.

Tek düzelikten kaçının. Duvarda oluşturduğunuz basit cam raf sıralarını eski cam kavanozlar, şişeler, tabaklar ve mug'larla donatın.

 Mutfağınıza doku eklemek için, ilgi çekici renk ve formlarda, el yapımı duvar karoları uygulayın. Kafesli dolap kapakları ve sandalyeler ekleyerek, eski zamanların çekiciliğini mutfağınıza taşıyın.

 Büyük bir fırın alın ve onu mutfağınızın odak noktası yapın. Mutfağınıza samimiyet katmanın yanı sıra buranın ne kadar 'profesyonel' bir çalışma ortamı olduğunu da göstermiş olursunuz.

KÜÇÜK MUTFAKLAR İÇİN ÇÖZÜMLER
Rustik bir mutfağa sahip olmak için ille de alanın çok büyük olması gerekmiyor. İşte dikkat etmeniz gereken birkaç nokta...

 Bir çiftlik evinin karakteristiği olan eski ahşaplarla paslanmaz çeliği buluşturun, ama bunu kararında yapın. Çelik yüzeyli fırın ve bulaşık makinesi bu amacınıza yeterince hizmet eder. Çok modern sayılmayan ama sadelikten de ödün vermeyen mutfak mobilyaları ile atmosferinizi dengeleyin.

 Müsait yeriniz varsa, eski evlerin sıcaklığını mutfağınıza taşımak için, yine eski ahşap bir yemek masası edinin. Etrafını ise sıcak kır temaları taşıyan tekstillerle giydirdiğiniz sandalyelerle çevreleyin.

 Çanak-çömlek ve kadehlerinizi bir büfede sergileyin. Soğan, yumurta ve patates sepetlerini tezgah üstünde bırakın. Bakliyat dolu kavanozları raflara dizin. Porselen bir sürahide şakayıklar sergileyin. Biraz dağınıklıktan kimseye zarar gelmez! Unutmayın, burası yaşayan bir mutfak...

 Sokak lambalarını mutfağınızın içine taşıyın. Mesela çalışma bölümünün duvarına monte ettirin ve herkesi şaşırtın...

 Büyük ölçekli ahşap rabıta ve plankları duvarlarınıza da taşıyın. Monotonluğu kırmak için ise zemindeki rabıtaları yumuşak renklerle sıra sıra boyayın.

MODERN BİR MEKAN
Kimileri ise rustik değil de, abartıya kaçmamak kaydıyla modern bir görüntüden hoşlanır. Eğer siz de onlardansanız, size önerimiz modern, ama çok da düz çizgileri olmayan bir mutfak.

 Modern etkiyi kaybetmeden mutfağınızı sıcaklaştırmak istiyorsanız, farklı ahşap yüzeylerin oluşturduğu zenginlikten faydalanın. Koyu ve daha açık ahşapları kombinleyin; ortamın boğucu olmaması için, zeminde açık ahşabı tercih edin.

 Duvarlarınızı düz ve sade bırakın. Beton görüntüsü veren patine etkili plaster duvarlar, koyu renkli ahşap yüzeyleri ortaya çıkarır.

 Modern hatlı ve paslanmaz çelikten batarya, aydınlatma ve elektrikli cihazlar kullanın.

 Demir iskeletli sandalyeler ve antik cam görünümlü aksesuarları mutfağınıza dahil ederek, mekana rustik ve endüstriyel dokunuşlar katın.

 Tezgahınızı aileniz ve dostlarınızla yemek yediğiniz bir alana dönüştürmek için, ada ünitenize farklı bir malzemeden yüzey eklentisi yapın ve bu alanın 'yemek' işlevi için ayrıldığını vurgulayın. (House Beautiful)

EVİ SATTIRAN MUTFAKTIR
ABD'li tasarımcı Jeff Lewis, dur durak demeden ev yeniliyor. Ona, insanların ne istediklerini sorduğunuzda "Bir numarada mutfak var," yanıtını veriyor. "Bir evi gerçekten sattıran mutfağıdır. Salonunuzun ya da yemek odanızın ne kadar güzel olduğu önemli değil. O yüzden çok para harcamayın, çünkü insanların sonunda yine kendilerini bulacakları mekan mutfak olacaktır. Ben yemek yapmam. Dolayısıyla insanların mutfağımda olmaları için bir sebep yok, ama yine de oradalar!"

GÖRÜNTÜ KADAR FONKSİYONELLİK DE ÖNEMLİ
 Mutfak dolapları, yani depolama alanı olabildiğince fazla olmalı. Araç gereçlerin, yiyeceklerin, tabak çanagın kapalı kapılar ardında olması, mutfağınızın daha derli toplu görünmesini sağlayacaktır.

 Çalışma tezgahının olabildiğince uzun olmasına özen gösterin. Böylece yemek yaparken, hareket alanınız genişlemiş olur.
 Yine çalışma tezgahının leke tutmayacak ve çizilmeyecek bir malzemeden seçilmesi gerek.

 Tezgahın iyi bir şekilde aydınlatılıyor olması, atlanmaması gereken önemli bir ayrıntı. Zaten genel olarak mutfakta aydınlatma, atmosfer yaratmak için değil, işlerin daha rahat yapılabilmesi içindir.

 Artık mutfakta pek çok elektrikli alet kullanıyoruz. Bu nedenle, tezgah üstü priz sayılarını artırmakta fayda var.

 Mutfak duvarları ve dolapları için seçeceğiniz renk önemli. Açık ve pastel renkler, mekanı daha aydınlık ve ferah gösterecektir.

KULPLARA YATIRIM YAPIN

Jeff Lewis, mutfak yenilemeyi planlarken kendinize "Gerçekten de yeni bir mutfağa ihtiyacım var mı" diye sormanızı öneriyor: "Onları boyayabilir ya da kapaklarını değiştirebilirsiniz. Her zaman kulplara yatırım yapın. Dolapları yenilemenin en hızlı ve hesaplı yoludur bu. Mutfakların bir başka dikkat çekeni ise armatürleridir. Güzel armatürlerle büyük bir etki yaratabilirsiniz. Bir de elektronik aletler çok önemlidir."

Sabah


Geri Dön