14 / 05 / 2024

Tavuk eti için çok konuşulacak karar! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Tavuk eti için çok konuşulacak karar! Resmi Gazete’de yayımlandı!

​​​​​​​Resmi Gazete'de yayımlanan kararla beraber tavuk eti ihracatı için yeni kurallar getirildi. Ticaret Bakanlığı, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarını “ihracı kayda bağlı mallar listesine” ilave etti.



YAKINDA 350 TL’DEN 480 TL’YE FIRLAYACAK

Öte yandan, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun başlamasının ardından et ve süt ürünlerinde fiyatların çok orantısız bir biçimde artacağının aktararak “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi ve yeni gelecek hükümet kucağında saatli bomba bulacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin hayvan sayısı konusundaki açığı kapatmak amacıyla ilk etapta 15 milyar dolarlık ithalat yapılması gerektiğini belirten Solakoğlu, et ve süt sektörüne ilişkin Cumhuriyet’e açıklama yaptı.

Tavuk eti için çok konuşulacak karar! Resmi Gazete’de yayımlandı!

KAPASİTE YÜZDE 25’E DÜŞTÜ

“Son dört seneden beri süt fiyatları gıda enflasyonunun indirilmesi amacıyla aşağıda tutuluyor. Uzun bir süredir üretici etten ve sütten gelir sağlayamıyor. Bu noktada sorun şu: Anaç hayvan süt veren inektir ama süt gelir sağlamadığı gerekçesiyle daha gaddarca ve anormal bir şekilde bu hayvanlar kesime gidiyor. Dört seneden beri süt fiyatları üzerinde yapılan baskı nedeniyle süt inekçiliğinden getiri sağlanmaması, ineklerin hamile kalmayıp kesime gitmesine neden oldu. Geçen sene özellikle darbe çok büyüktü ve artık bir süt üreticisi ürettiği her 1 litre sütten iki TL’ye yakın zarar etmeye başladı. Köylerde hayvan mevcudu fazlasıyla düştü ve hem dişi hem besilik hayvan girişi en alt seviyeye indi. Bu kapsamda, üretici etten de zarar eder hale geldi ve bu yüzden artık büyük endüstriyel işletmeler de aile çiftlikleri de artık yavru alıp beslemez duruma geldi. Büyük işletmelerde damların kullanılma kapasitesi yüzde 25 oranlarına aile işletmelerinde yüzde 50 oranının altına indirdi. Artık mezbahalar hayvan bulamaz oldu.”

Emekli ve memura peş peşe ek zam müjdesi! Uzman isim, ‘Artık garanti!’ dedi ve ekledi...

Emeklilik prim gününde flaş bir gelişme yaşandı! Peş peşe açıklama yapıldı! EYT’liler hemen baksın!

Türkiye Taşkömürü Kurumu tamı tamına 2 bin işçi alımı yapacak! Acele eden işi kapacak!


Geri Dön