05 / 05 / 2024

Tayyar Zaimoğlu: Çukurova turizminin geleceği parlak!

Tayyar Zaimoğlu: Çukurova turizminin geleceği parlak!

Posta Gazetesi muhabirlerinden Burcu Bebekli Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu ile Park Zirve Tesislerinde turizm sektörünü, sektörde var olan sorunları ve Çukurova Bölgesi'yle ilgili yapılan çalışmaları konuştu.



• Tayyar Zaimoğlu kimdir? 

1987 senesinde Zaimoğlu Oteli ile turizm hayatına başladım. 25 yıldır turizm sektöründeyim. Çukurova Otelciler Birliği'nin başkanlığının yanı sıra Türkiye Otelciler Birliği Federasyonunun yönetim kurulu üyesiyim. Ayrıca Türkiye'deki ve Adana'daki birçok sivil toplum örgütüne üyeyim. Ulusal ve uluslar arası derneklere üyeyim. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. İkisi de Amerika'da eğitim görüyor. 


• Çukurova Otelciler Birliği hakkında biraz bilgi alalım sizden, ileriye dönük ne gibi projeleriniz var? 

Turizm belgesi bulunan tüm işletmeleri bünyesinde bulunduran bir kuruluştur. 

Bugüne kadar Adana'nın tanıtımıyla ilgili birçok yayın çıkardık ve bu yayınlarımızı uluslar arası fuarlarda yayınladık. Bu fuarlarda bölgemizi ve bölgemizin turizm potansiyelini en iyi şekilde tanıtmak için çaba harcıyoruz. 


• Peki, bölgemizdeki turizm potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

4 vilayete baktığımızda hepsinin ayrı ayrı değerleri var. Bizim istediğimiz bu 4 ilimizin artılarını eksilerini ortaya koyup topluca planlamak. Sahil ve inanç turizm'ine sahip illerimiz mevcut. 

Örneğin, Tarsus ve Hatay inanç turizmine, Mersin ve  Adana  ilimiz ise sahil turizmine uygun illerimiz. 


• Turizm sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Bana göre gelecekteki en önemli sektör turizm olacaktır. Bu 4 ilimizin her birine özel ayrı mutfağı, yöresel yemekleri var. 

Bu bizim bir zenginliğimizdir. Biz bu mutfak zenginliğimizi de ön plana çıkarmak istiyoruz. Bugün sadece İtalya'ya o bölgenin mutfağını, lezzetlerini tatmak için giden turistler var. Bizler de zenginliklerimizi en iyi şekilde tanıtmalıyız. Misafirperver karakterimiz, sıcakkanlı ruhumuzla da Çukurova bölgemiz gelecekteki önemli turizm bölgelerinden birisi olacaktır. Öte yandan Adana'da yapılacak her proje hem turizme hem de yatırıma büyük katkı sağlayacaktır. 


• Sizce Adana'da konaklama yerleri yeterli mi? 

Şuan toplamda 4 bin 500 yatak kapasiteli konaklama imkanına sahibiz. Bunların yanı sıra 4 bin tane de yatırım aşamasında. 2015 yıllarında 8 bin 500- 9 bin yataklı bir şehir olacağız. Konaklama yerlerimiz genellikle dolu fakat boş olduğu zamanlarda oluyor tabi. 


• Adana'da nitelikli eleman sıkıntısı var mı? 

Her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de ara eleman sıkıntımız var. Turizm işletmelerimiz bu eksiği kapatmak için stajyer öğrencileri, sıfırdan en iyi şekilde yetiştirerek, bünyesine kazandırıyor, bu nitelikli eleman sıkıntısı sadece Adana'da değil ülke genelinde mevcut. 


• Peki, Ortadoğu ve Suriye'de ki karışıklıklar turizm sektörünü nasıl etkiledi ? 

Çok fazla etkiledi. Ortadoğu ve Suriye'den gelen turist sayısı, iç karışıklıklar sonrasında bölgemize gelişler engellendi. Suriye'deki iç karışıklığın biran önce çözüleceğine inanıyorum ve çözülmesini bekliyorum. 


• Ziyapaşa Geliştirme ve Koruma Derneği hakkında neler söyleyeceksiniz? Ziyapaşa ile ilgili ileriye dönük projeleriniz nelerdir? 

Ziyapaşa Bulvarı Geliştirme ve Koruma Derneğimiz Adana'da Ziyapaşa Bulvarı'nın daha prestijli hale getirilmesi amacıyla kuruldu. Ziyapaşa Bulvarı'nın tıpkı Avrupa'da bulunan kentlerdeki konuma getirmek için çaba harcıyoruz. 

Amacımız Ziyapaşa Bulvarı ve çevresini; Alışveriş, lezzet, sanat ve kültür çeşitliliği yaratarak gerek kentimizde yaşayanlar için gerekse misafir olarak gelenler tarafından daha çok tercih edilmesini sağlamak ve Ziyapaşa Bulvarımızı Açıkhava Alışveriş, Eğlence ve Yaşam Merkezi haline getirmek, oradaki işletmeler yenilenerek, yeni markalar kazandırdık. Şuan Ziyapaşa Adana'nın en iyi bulvarı konumunda. Adana'nın çekim merkezi haline geldi. 

# Onbaşılar Kebap Restoran sizle birlikte yeniden küllerinden doğdu diyebilir miyiz? 

Onbaşılar Kebap Adana'mızın felsefesi olan bir kurum. Ben bu değerin kaybolmaması ve yeniden yürütülmesi için aile ile konuştum. İsim hakkını alarak, eski ustalarıyla birlikte Onbaşılar Kebap Restoran'ı Adana'ya yeniden kazandırdık. Sizinde dediğiniz gibi adeta küllerinden yeniden doğdu. Ben bize bu fırsatı verdikleri için aileye çok teşekkür ediyorum. Adana'daki kebapçılarımızla bir araya gelip, kebap festivali yapma gibi bir projemiz var. Umarım ki yakın zamanda gerçekleştireceğiz. 


• Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Bir şehirde turizmin oluşabilmesi için önce şehirde yaşayanların, halkın, yerel yöneticilerimizin, sivil toplum kurumlarının ve basın mensubu arkadaşlarımızın, herkesin gönül vermesi, bir taraftan el atması gerekiyor ki bu turizm canlansın. Bölge olarak tarihimizi, fiziki şartlarımızı ve misafirperverliğimizle, sıcakkanlılığımızla insan alt yapımızı en iyi şekilde tanıtmaya ihtiyacımız var. ayrıca tarihi ve turistik yerlerimize iyileştirmeler, düzenlemeler ve restorasyon çalışmalarıyla, güzelleştirmek gezilebilir, görülebilir yerler haline getirmek adına Adana olarak iyi bir çalışma halinde olmalıyız. 


Burcu Bebekli/Posta Çukurova Gap


Geri Dön