12 / 05 / 2024

Tedarik sorunu Ford Otosan'ın Romanya fabrikasında üretimi durdurdu

Tedarik sorunu Ford Otosan'ın Romanya fabrikasında üretimi durdurdu

Ford Otosan yarı iletken tedarikinde yaşanan sorunların devam ettiğini ve bu nedenle Romanya fabrikasında üretime verilen aranın uzatıldığını duyurdu.



Ford Otosan yaptığı açıklamada, takip eden aylarda planlanan üretim temposundaki artış sayesinde, üretimde verilen araların kaybın etkisini azaltacağı ve  Craiova-Romanya’daki Fabrikasında 2022 yılı toplam üretim ve satış adeti tahminleri üzerinde önemli bir etki oluşturmamasının beklendiği kaydedildi.

Mart ayında devir gerçekleşti

Ford Otosan ile Ford Avrupa arasında, Romanya’daki Craiova fabrikasının devrine ilişkin anlaşma geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilmişti. Ford Otosan’ın Craiova fabrikasını devralması için 14 Mart 2022’de başlayan yasal sürecin tamamlanmasıyla Ford’un, Avrupa’daki elektrifikasyon planında önemli bir yere sahip olan Craiova’nın, Ford Otosan'ın Avrupa'ya yönelik elektrifikasyon ve ticari araç büyüme planlarında daha da güçlü bir rol oynayacağı bildirilmişti.

3 yılda 490 milyon euro yatırım yapılacak

Şirketten paylaşılan bilgilere göre Craiova'nın Ford Otosan üretim ağına dahil olmasıyla, tasarımını ve mühendisliğini Ford Otosan’ın üstlendiği yeni nesil Courier’nin içten yanmalı van ve kombi versiyonları gelecek yıl itibarıyla, bunların tam elektrikli versiyonları ise, 2024 itibarıyla Craiova’da üretilecek ve piyasaya sunulacak. Söz konusu devir ile birlikte  halihazırda Craiova’da üretilen Ford Puma’nın ve 2024 senesinde devreye alınacak yeni tam elektrikli versiyonunun üretim sorumluluğu da Ford Otosan’a geçmiş oldu. Bu iki aracın ürün portföyüne eklenmesiyle Ford Otosan, 2 ülkedeki 4 tesisinde Transit, Transit Custom, Courier ve Puma modellerinin elektrikli versiyonlarını üretecek.

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, Craiova’da 2023 yılında başlayacak Yeni Nesil Courier üretimi için önümüzdeki üç yıl içerisinde mühendislik harcamalarını da içeren 490 milyon Avro yatırım yapılacağını ve Craiova fabrikasında araç üretim kapasitesinin yıllık toplam 272 bin adete çıkarılacağını açıklamıştı.

Volkswagen'in tedarik sorunu gitgide büyüyor! Slovakya'daki üretim askıya alındı!

Tofaş, Ford ve Toyota üretimi durdurdu! Otomobil devleri resmen açıkladı!


Geri Dön