22 / 11 / 2024
fuzul

Tek ev için emlak vergisi muafiyeti!

Tek ev için emlak vergisi muafiyeti!

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, tek eve ne zaman vergi ödenmez? İşte tek ev için emlak vergisi muafiyeti şartları...




Tek ev için emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince, mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Vergi, her sene taşınmaz mal sahibi tarafından iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değerine, türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Bilindiği üzere büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Kanun gereğince tek ev sahiplerine bazı şartlar altında sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Peki, tek ev için emlak vergisi muafiyeti şartları nelerdir?


Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenler vergiden muaf oluyor. Ancak muafiyet için ayrıca gelirin olmaması şartı da aranıyor.


Tek dairesi olan ev hanımları ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca,  geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet koşulunu yerine getirmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor.


Tek mesken sahibi olan kimseler, geliri olmamaları halinde ve evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi geçmemesi halinde vergiden muaf oluyor. Muafiyet için bağlı olunan belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Muaf olunduğu halde tek ev için ödenen emlak vergileri ne olacak?


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesi gereğince, muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi belediyeler tarafından iade ediliyor.


Özelgeye göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor. Buna göre 2014'ten itibaren 2009'a kadar bilmeden ödenen Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.



Emlak vergisi beyan süresi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön