28 / 04 / 2024

ThyssenKrupp Asansör'den akıllı binalara destek!

ThyssenKrupp Asansör'den akıllı binalara destek!

Yapılan Ar-Ge çalışmaları ile sektöre dünya çapında yenilikçi bir yaklaşım getiren ThyssenKrupp Asansör Türkiye'nin Genel Müdürü Turgay Şarlı, enerji verimliliğinden çevresel faktörlere kadar “akıllı bina" kavramını desteklediklerini belirtiyor.



Merkezi Almanya’da bulunan ThyssenKrupp Asansör’ün 1999 yılında bu yana Türkiye’deki ofisleri ile direkt hizmet sunduğunu belirten ThyssenKrupp Asansör Türkiye Genel Müdürü Turgay Şarlı, şirketin ürün gamında yolcu ve yük asansörlerinin yanı sıra yürüyen merpen ve bantlar ile engelli platformları ve yolcu biniş köprüleri bulunduğunu söyledi. “Türkiye’de, pazarın gelişimi doğrultusunda sağlıklı büyüme hedefleri koyuyor ve bu hedeflere ulaşmak için çalışıyoruz” diye konuşan Turgay Şarlı, “Ürettiğimiz sistemler havalimanları, alışveriş merkezleri, metro ve hastanelerin yanı sıra geniş ofis binaları ve lüks otellere kadar Türkiye’nin birçok modern yapısında kullanılıyor. Ek olarak, tek bir binanın asansör sisteminin hayata geçirilmesi gibi müstakil projelere de imza atıyoruz. Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda oluşan yenilikçi yaklaşım, şirketimiz vizyonunun önemli bir parçasını oluşturuyor. ThyssenKrupp Asansör, günümüzde marka projelerde tercih edilen sürdürülebilir altyapı kavramına yönelik olarak büyük bir adanmışlıkla çalışıyor.


Her şeyden önce yüksek verimliliğe sahip, güvenli ve kullanışlı ürün ve hizmetler sunuyoruz. Yeşil binalar konusunda uzman ekibimizle, planlama aşamasından itibaren müşterilerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sürdürülebilir bina standartlarını karşılamak üzere, mevcut altyapıları modemize etmeye yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyoruz” dedi.


ThyssenKrupp Asansör, 6,4 milyar Euro’nun üzerindeki satış gelirleri ile dünyanın en büyük asansör üreticileri arasında yer alıyor. Dünya genelinde 50 bini aşkın çalışanı bulunan şirket, Türkiye de dahil olmak üzere, 150 ülkede, 900’den fazla noktada faaliyet gösteriyor. Ürettiği yenilikçi, enerji tasarrufu sağlayan, sürdürülebilir ve yüksek kaliteli ürünler ile pazar standartlarını belirliyor.


YENİ BİR DÖNEM BAŞLATAN DÜNYANIN İLK HA1A1SIZ ASANSÖRÜ İLE TEKNOLOJİDE DEVRİM


Şehir yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen asansörler, çoğu zaman uzun bekleme süreleri ve uzun kuyruklarla birlikte anılıyor. Sadece bu iki sebep bile mimar ve mühendislerin asansör kavramını yeniden şekillendirmeyi istemeleri için yeterli. Binadaki alanlardan nasıl tasarruf edilebilir, hız nasıl artırılabilir ve bekleme süreleri nasıl düşürülebilir. ThyssenKrupp Asansör tarafından başlatılan asansör tarihinde yeni bir çağ, tüm bunları ve daha fazlasını vadediyor.


Bugün asansörler açısından bakıldığında, şehirleşmenin karşılaştığı en büyük sorunlar neler? Yaşam kalitesinin devamı için ihtiyaç duyulan açık alanlar ve parkların şehirleşmenin kurbanı olmaması gerekiyor. Birçok durumda, daha fazla yaşam ve çalışma alanı sağlamak üzere, inşaat için gereken alanı büyütmemek için, yüksek binalar inşa edilmesi gerekiyor. Bu da dikey şehirler halini alan binalar için, bina içinde ulaşımı sağlamak üzere, metro benzeri sistemlere ihtiyaç duyulduğu gerçeğini gündeme getiriyor. ThyssenKrupp Asansör tarafından geliştirilen, dünyanın ilk halatsız asansör sistemi olma özelliğini taşıyan MULTI, tam da bu ihtiyaca yanıt veriyor. Manyetik motorların kullanıldığı MULTI teknolojisinde, asansör kabinleri, geleneksel asansör sistemlerinde olduğu gibi sadece dikey değil, aynı zamanda yatay olarak da hareket edebiliyor. Kabinlerin durması ise çok seviyeli fren sistemi ile sağlanıyor. Asansör kuyusu içinde herhangi bir halat ve kablo bulunmaması, MULTI’nin ihtiyaç duyduğu kuyu büyüklüğünü de azaltıyor. Bu sayede, binanın kullanılabilir -bir anlamda kiralanabilir- alanında yüzde 25’e kadar artış elde edilebiliyor. Güvenliğin anahtar kavram olduğu MULTI konseptinde kullanılan asansörler dış görünüş olarak sıradan asansörlerle aynı olsa da, iki yönlü hareket edebilme kabiliyeti bekleme sürelerini önemli ölçüde kısaltacak. Binanın herhangi bir lîoktasında asansör çağıran bir kişi, 15 ile 30 saniye arasında değişen sürelerde asansöre binebilecek. Tasarımında kullanılan hafif materyaller sayesinde, asansör kabinleri yüzde 50 daha hafif olacak. Aynı asansör kuyusu içinde birden fazla kabinin bulunması, asansör ayakizini yüzde 50’ye kadar azaltırken, taşman yolcu sayısında da en az yüzde 50’lik artış olacak. Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından hazırlanan Technology Review’in, ThyssenKrupp Asansör’ü dünyanın “en akıllı” 50 şirketinden biri ılarak göstermesinde MULTI’nin payı )üyük. Sadece tam anlamıyla inovatif eknolojilere imza atan şirketlerin [irebildiği listede yer alma başarısı ;österen ThyssenKrupp Asansör, MIT arafmdan “Asansörü yeniden icat eden irket” olarak tanımlandı.


014 yılında tanıtılan sistemin gerçek ünyadaki testlerine 2016 yılında aşlanması planlanıyor. Devrim iteliğindeki MULTI’nin kullanıma sunulması ile birlikte yapı endüstrisinde ve binaların planlanmasında önemli değişiklikler olacağı öngörülüyor.


BİNALAR DA TELEFONUM GİBİ AKILLANIYOR


Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusu 2050 yılında 6,25 milyara ulaşacak. Yaklaşık yüzde 60'lık bu nüfus artışına-en iyi şekilde karşılık verilebilmesi için, şehirlerin de tıpkı bugün kullandığımız mobil cihazlar gibi “akıllı” bir yapıya dönüşmeleri gerekecek. Akıllı şehirler, mobilite, sürdürülebilir enerji, alan kullanımı ile en iyi yaşam ve çalışma alanlarının sunulmasında önemli rol oynayacak.


Nüfus artışı ve bağlı cihazların sayısındaki artışla beraber, daha çok enerjiye ihtiyaç duyulacak. Peki ama kaynakların hızla tükendiği bir dünyada, bu nasıl mümkün olabilecek? Elbette ancak ve ancak enerji verimliliğine sahip ürünler ile. Bugün dünya genelinde, enerjinin yüzde 40’ı yapılarda harcanıyor. Asansörlerin kullanımı ise tüm binalardaki enerji tüketiminin yüzde 10'una karşılık geliyor. Şehirleşmeye ilişkin önemli sorumlulukları olduğu bilinciyle faaliyetlerini sürdüren ThyssenKrupp Asansör, ürünlerinde enerji verimliliği unsuruna özellikle önem veriyor.


Enerji verimliliğine sahip ürünler operasyonel enerji maliyetlerinin düşürülmesinde de önemli bir rol oynuyor. ThyssenKrupp Asansör, enerji verimliliği alanında da yenilikçi vizyonunu yansıtan çalışmalar gerçekleştiriyor. Örneğin, New York'tâki One World Trade Center’da bulunan ThyssenKrupp markalı 71 asansör, Amerika kıtasının en hızlıları olmakla kalmıyor, aynı zamanda güç de üretiyor. Rejeneratif sistem, asansörün harcadığı enerjiyi geri alarak binanın elektrik sistemine aktarıyor.


Asansörlerin kabinlerindeki LED ampuller de halojen ampullere kıyasla yılda 78,000 kw/s enerji tasarrufu sağlıyor. Bu rakam, ABD’deki ortalama bir konutun yedi yıllık enerji harcamasına eşit.


YENİ YÖNETMELİK SERVİS HİZMETİ ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRİYOR


Geçtiğimiz günlere yürürlüğe giren “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik "Kontrol Yönetmeliği”, yaşanan olumsuzlukları en aza indirmeyi hedefliyor. Asansörlerin bakım ve periyodik kontrol esaslarını yeniden düzenleyen yönetmelikle birlikte, bina yöneticilerine asansörlere ilişkin önemli sorumluluklar getiriliyor. Yönetmelik ayrıca, her asansörün tek bir kimlik numarasına sahip olması ve tüm işlemlerin bu numara üzerinden takip edilmesi uygulamasını da zorunlu kılıyor. ThyssenKrupp Asansör Türkiye, birinci sınıf servis hizmetleri ile yeni yönetmeliğin getirdiği yükümlülükleri eksiksiz olarak karşılıyor. Toplam .30 süpervizör ve 400 mühendisten oluşan bağlı kuruluş ve servis operasyonu ağı sayesinde, müşterilerine en kısa sürede deneyimli ve nitelikli bir ekip sağlayabilen şirket, güvenilir bir iş ortağı olarak hizmet veriyor. vHer türlü marka sistemine yönelik bireysel iletişim konseptlerinden sürdürülebilir sistem yönetimine kadar güvenilir ve çözüm odaklı çalışan ThyssenKrupp Asansör Türkiye, ücretsiz servis numarası ve her müşterisine özel irtibat kişisi ile servis uzmanlarına kolay erişim sağlıyor.


KULLANICISINI TANIYAN ASANSÖRLER HAYATI KOLAYLAŞIYOR


ThyssenKrupp Asansör, teknik konuların yanı sıra asansör kullanıcılarına yönelik olarak da birçok araştırma gerçekleştiriyor. Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar, kullanıcı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılanması açısından yaşamı kolaylaştırmaya yönelik çözümlere dönüştürülüyor. Örneğin, İspanya’nm Barselona kentindeki metroda kullanılan ThyssenKrupp markalı asansörler çok ilginç bir sisteme sahip.


Bu akıllı sistem, metronun istasyona yaklaştığını anlıyor ve trenden çıkacak kalabalığı karşılamak üzere ilgili katta hazır olarak bekliyor.


ThyssenKrupp Asansör’ün gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sayesinde, yakın bir gelecekte kullanıcısını neredeyse birebir tanıyan asansörler kullanmaya başlayacağız.


Asansör çağırmak için kartınızı okutmanız ya da akıllı telefonunuzdaki uygulamayı kullanmanız yeterli olacak. Bu sayede, sadece gideceğiniz kat ya da yön değil, aynı zamanda kalabalık bir asansörde bulunmaktan hoşlanıp hoşlanmadığınız, tekerlekli sandalye için daha geniş bir asansör kabinine ihtiyaç duyup duymadığınız ve hatta nasıl bir ışıklandırma ve ne tür müzik dinlemek istediğiniz bile asansör tarafından biliniyor olacak.


Akıllı binalarda kullanılan asansörler, tükettikleri enerjiyi geri kazanarak binanın elektrik sistemine aktarıyor. Bunun en güzel örneği New York'taki One World Trade Center'da bulunan ThyssenKrupp markalı 71 asansör. Bu asansörler aynı zamanda Amerika kıtasının en hızlıları olarak da biliniyor. 


Vatan EK


Geri Dön