23 / 11 / 2024
fuzul

Ticaret ve Yatırım Heyeti Programı'na inşaat sektörü katıldı!

 Ticaret ve Yatırım Heyeti Programı'na inşaat sektörü katıldı!

Gana’da faaliyet gösteren Gana-Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Derneği (TUDEC) ile ortaklaşa organize edilen Ticaret ve Yatırım Heyeti Programına İnşaat, tekstil, otomotiv yedek parça, mobilya sektörlerinden 15 Ankara firmasının katıldı





Ankara İşadamları ve Sanayiciler Derneği (ANKİSAD) üyelerini Afrika pazarına açmak amacıyla yatırım ve işbirliği imkânı oluşturmak için planladığı yurt dışı ticaret ve yatırım heyeti gezilerinden birini de Batı Afrika’nın parlayan yıldızı Gana’ya yaptı. Gana’da faaliyet gösteren Gana-Türkiye İşbirliği ve Kalkına Derneği (TUDEC) ile ortaklaşa organize edilen Ticaret ve Yatırım Heyeti Programına İnşaat, tekstil, otomotiv yedek parça, mobilya sektörlerinden 15  Ankara  firmasının katıldı. Heyet bir dizi ikili iş görüşmeleri ve piyasa araştırması yaptı.


Akça; Gana’da yapılacak bir yatırım 400 milyon nüfuslu 17 Afrika ülkesine hitap edecek.


ANKİSAD Başkanı Harun Akça başkanlığında organize edilen geziye Entek Isı Sistemleri, Emosan Grup, Akgül Ayakkabıcılık, Akar Ltd, Dorçe Prefabrik, Ug Makine, Naturel Su Arıtma Sistemleri, Oto Kılıç Rulman, Ergenç Metal, Çetinler Grup, Master Vip Mobilya, Toker Bebe, Akca İskele, Çiğdem Tekstil, Polsa İnşaat firmalarının sahipleri ve müdürleri katıldı.


ANKİSAD Başkanı Harun Akça; Gana ile Türkiye arasında 500 milyon dolar dış ticaret hacmi mevcut, biz Türk işadamları olarak bu rakamı iki-üç yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.  Bu ülke diğer Afrika ülkelerine göre her konuda çok iyi.  Gana, 17 Afrika ülkesinin dâhil olduğu sıfır gümrüklü ortak birliğe üye. Yani Gana´ya yapılacak bir iş yatırımı diğer 17 ülkeye, 300 milyon ile 400 milyonluk bir coğrafya ile ticari gelişmeler sağlar. Bu bölgede üretim olmadığı için Gana´nın her türlü yatırıma açık olduğunu ifade eden Akça, özellikle gıda, tekstil, inşaat, mobilya, kimya ve temizlik sektörlerinde yatırım imkanları mevcut. Gana’da yatırım açısından tek engelin ‘bürokrasisinin nasıl işlediğini bilmemek´ olduğunu vurgulayan Akça “Bu sorunları çözmek için derneğimiz ANKİSAD ve Gana’da ki derneğimiz TUDEC’den bilgi ve destek alınarak gidilirse daha iyi olur. Gana’da yatırım yapmış bir Türk firması ‘Ben 100 bin dolarımı harcadım Afrika’da tecrübe ve bilgi sahibi olmak için dedi. O arkadaşımız 100 bin doları size veriyorum, siz harcamayın size bilgilerimi aktarayım.´ dedi. Tecrübe sahibi arkadaşlarımızdan faydalanabiliriz, yardımlaşabiliriz. Yatırımlarımızı daha kolay yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.


Heyet Türkiye Gana Akra Büyükelçisi Aydın Nurhan’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Nurhan şunları ifade etti; Türk işadamlarını Gana’ya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Gana yatırım yapma anlamında çok elverişli bir ülke. Her yıl yüzde 8 büyüme hedefi açıklayan Gana’nın Türk iş dünyası için fırsatlar ülkesi. Türk işadamlarının telekomünikasyon, alt ve üstyapı çalışmaları, enerji, tekstil, gıda ve tarım gibi alanlarda önemli yatırımlar yapabileceklerini kaydeden Nurahan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaret Türkiye Gana Akra Büyükelçisi Aydın Nurhan’ın işadamlarına özel verdiği kokteyle son buldu.


Geziye katılan firmaların yaptığı anlaşmalardan bazıları şunlar bir firma elektrik müteahhitleri ile görüştü ve tekrar kendisi yatırım yapmak amacıyla Gana’ya gidecek, Geziye katılan Ankara’lı tekstil firmaları ortak yatırımla Gana’da mağaza açacak, bir inşaat emlak firması ile 100.000 usd anlaşma sağladı, parke taşları ve pirket imalatı yapan bir Ankara firması 2 ayrı firma ile ortak yatırım kararı aldılar firmalar Türkiye’ye gelecekler, Gana Merkez Bankasının Genel Müdürünün eşi mobilya mağazası açacak mobilyalarını geziye katılan mobilyacı firmadan alacaklar ve bir ay içerisinde  Ankara’ya gelecekler. 


Geri Dön