09 / 05 / 2024

Ticari kredilerde ibre dövize mi döndü?

Ticari kredilerde ibre dövize mi döndü?

Türk Lirası bazında ticari kredilerde yüzde 66’ya dayanan faizler kur riskine karşın firmaların döviz kredisi talebini de patlatmış oldu. Buna göre, döviz cinsi ticari krediler 136.2 milyar dolara kadar ulaştı.



Yüksek faizler ve alınan makroihtiyati tedbirler sonucunda bankacılık sektöründe tüketici kredi büyümesi yavaşlarken, yabancı para (döviz) cinsi krediler ticari kredileri de destekliyor. Ticari kredilerde büyük ölçüde kamu bankaları öncülüğünde, döviz krediler kaynaklı kıpırdanma gözleniyor. Ticari kredilerde döviz cinsi kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranı Türk Lirası kredilerin üzerinde gerçekleşmiş oldu.

9 Nisan itibarı ile 4 haftalık ortalama büyüme oranları kapsamında Türk Lirası ticari kredide yüzde 2.1, döviz cinsi kredilerde yüzde 2.7 oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 9 Nisan itibarı ile  son 4 haftada döviz cinsi ticari krediler 3.7 milyar dolar yükselirken, Türk Lirası ticari kredilerde 21.9 milyar Türk Lirası artış gözlendi. Döviz cinsi ticari krediler bu sene 7.6 milyar dolar artış ile 9 Nisan itibarı ile 136 milyar 252 milyon dolara kadar geldi. Türk Lirası ticari kredilerin hacmi ise bu sene 344 milyar TL’lik artışla 5 trilyon 530 milyar liraya kadar kadar geldi.

 Ticari kredilerde ibre dövize mi döndü?

YARISINI KAMU KULLANDIRDI

BDDK verileri kapsamında Türl Lirası cinsi kredi büyümesinin kısıtlandığı bu dönemde özellik ile kamu bankaları eli ile döviz cinsi ticari kredi kullanımı artıyor. Verilerde ise 9 Nisan itibarı ile toplam döviz cinsi ticari kredi hacminin 64 milyar 413 milyon doları kamu bankalarına, 71 milyar 839 milyon doları yabancı ve yerli özel bankalara ait. Bunun ile beraber döviz cinsi ticari kredilerde bu yılki 7.6 milyar dolarlık yükselişin 3.9 milyar dolarlık kısmı yani yaklaşık yüzde 51’i kamu bankaları tarafından kullandırıldı. Ayrıca, döviz kredilerinin büyümesinin yüzde 50 oranına kadar küçülmelerin sonrasında yaşandığını kaydeden ekonomistler, bu artış ile  kamu bankalarının ise başı çektiğini de işaret etmektedir.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 12 Nisan haftasında TL ticari kredilerde ortalama faiz oranı bir önceki haftaya göre 1.5 puan düşüşle yüzde 65.89’a, dolar cinsi ticari kredilerde ortalama faiz oranı ise 1 puanlık düşüşle yüzde 7.75’e geriledi. 

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Küresel bankaları şimdi de 'emlak krizi' korkusu sardı!

Banka banka ihtiyaç kredilerinde yeni taksit oranları açıklandı!

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

Kredi çekerek alış veriş yapma devri bitiyor! İhtiyaç kredilerinde faiz yüzde 53’e dayandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön