29 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan, Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin açılışını yaptı!

 Başbakan Erdoğan, Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin açılışını yaptı!

'Türkiye'nin CERN'i' olarak nitelenen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin açılışı, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı



Ankara'nın Saray beldesindeki tesisler için düzenlenen açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Ülkemizi, bu büyüklükte dünyada 20 merkezden bir tanesine kavuşturduk.'' dedi. Tesisin sağlık, eğitim ve nükleer enerji konusunda büyük katkısı olacağını belirtti. Sağlık alanında ihtiyaç duyulan birçok farklı maddenin artık bu tesiste üretilecebileceğini, hastalıklara hızlı teşhis konusunda ilerleme kaydedileceğini ve nükleer tıp alanında her hizmetin vatandaşların hizmetine sunulacağını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin 2023'e kadar 2 nükleer santrali üretime geçirip birinin de inşaatına başlanmasını hedeflediklerini dile getirirken, nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin şunları kaydetti: "Bugüne kadar dünyada üç kaza yaşandı. Ve bu kazalardan gerçekten büyük dersler çıkarıldı. Tedbirleri iyi aldığınızda, güvenliği hassasiyetle sağladığınızda nükleer santral hiçbir tehdit içermiyor. Bir yıl boyunca 24 saat nükleer santralin kapısında otursanız, bunu bilim adamlarının bize verdiğinden konuşuyorum, bir uçak yolculuğunda aldığınız kadar radyasyon almıyorsunuz. Bu kadar açık ortada.'' Her ülkenin nükleer enerjiden istifade hakkının bulunduğunu vurgulayan Başbakan, emniyetli şekilde ve barışçıl amaçlarla kullanıldıktan sonra bir mahzuru bulunmadığını söyledi.


9,5 ayda inşaatı tamamlanan tesis, yaklaşık 45 milyon liraya mal oldu. TAEK Proton Hızlandırıcı Tesisi, Ar-Ge, eğitim ve bilim alanlarında da okul, laboratuvar gibi hizmet verecek. Türkiye'de ilk hızlandırıcı teknolojisine sahip araştırma merkezinden, üniversiteler, enstitüler ve araştırmacılar da istifade edebilecek. Tesiste nükleer fizik, elektronik ve uzay araştırmaları yapılabilecek. Türkiye için adeta nükleer teknolojinin beyni olacak. Açılışa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Zaman


Geri Dön