Nicholas E. Billotti:Türkiye inşaat teknolojilerine yön verecek yeni sistemi kaçırmasın!
İstanbul BIM Konferansı'nda BIM uygulamalarının tartışanlar arasında Billotti' de vard
Türkiye’nin alışveriş merkezlerindeki (AVM) başarılı uygulamalarıyla neler yapabileceğini kanıtladığını belirterek, “Ancak Türkiye’nin artık oyunu biraz daha yükseğe taşımalı. Türkiye, İnşaat sektöründe faaliyet gösteren ABD’li ve İngiliz şirketlerle ortak girişim gerçekleştirip, daha kaliteli işlere imza atmalı” diye konuştu.
İnşaat sektöründe BIM uygulamalarının, devrim niteliği taşıdığını vurgulayan Billotti, şöyle konuştu:
BIM uygulamaları sayesinde inşaat modellemesini bilgisayar üzerinde yaparak, 3 boyutlu iskeletini oluşturuyoruz. Binanın inşaası sırasında nelere ihtiyaç duyulacağını belirleyip, bittikten sonra mekanik aksamlarından, elektrik bağlantılarına kadar işler halini modelliyoruz. Bazı durumlarda, elektrik aksamıyla, yangın söndürme suyunun geçtiği borular, yapılan hesap hatalarıyla çakışır duruma gelebiliyor. Biz bunu 6 boyutlu bir modelleme olarak tanımlıyoruz. Bu sayede binanın inşaası sırasında eksik ya da fazla malzeme kullanımının önüne geçtiğimiz gibi, teknik aksaklıkların da ortadan kaldırılmasını sağlıyoruz. Bina içinde kullanılacak kablo ve boruların uzunluğunu milimetresine kadar hesaplayabiliyoruz. Bu, maliyetlerde yüzde 10 oranında tasarruf yaratıyor.
Bilotti Türk şirketlerin bu sistemi yavaş yavaş kullanmaya başladığını söylerken şöyle devam etti:
Pek çok inşaat şirketi bu sistemi gördükten sonra bizimle çalışmak istiyor. Sistem önümüzdeki 5 yıl içinde herkes tarafından kullanılır hale gelecek. Üreticiliği son 40 yıl içinde en fazla artan sektör olmasına rağmen, bina yapımında bugüne kadar çığır açan bir fikir karşımıza çıkmadı. Burj Halife binasının yapımında da danışmanlık gerçekleştirdik. Amerika’da, olayları geriden takip edenler için ‘Johnny geç kalır’ diye bir lafımız var. Türkler’de de böyle bir huy var. Eğer bu işi başından yakalamazsan bir daha takip edemezsin. Çok hızlı değişiyor. Bunu bir kültür haline getirip değişime ayak uydurmak gerekiyor.
İstanbul ofisi üzerinden Avrupa’daki işlerini yürüttüklerini hatırlatan Billotti, “Özellikle Doğu Avrupa ile çok fazla iş yürütüyoruz. Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerle de çok çalışıyoruz. Bu bölgelerde pek çok Türk şirketi, ciddi inşaat projeleri yürütüyor. Türk şirketleri o bölgelerdeki projlerinde bu sistemi kullandıkları için çok şanslı. Çünkü bu sistem herkes tarafından kullanılmaya başlandığında, Türkler alışkın oldukları için bir adım öne çıkacak. İstanbul işimiz için merkez noktalardan biri. Pro-Ge ile birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.
Çılgın binalarda en verimlisi küp bina
Turner’ın Başkan ve CEO’su Nicholas Billotti, “Tasarımcılar çılgın binalar istese de üretebileceğiniz en verimli bina küp şeklinde. Şu anda Suudi Arabistan’da 1 kilometre uzunluğunda yeni bir binanın inşaatı hazırlanıyor. Danışmanlık hizmeti için teklifimizi verdik ancak onlar bu yeni bina işini kendileri yapacaklarını söylediler. Dünya üzerinde projesi çizilen ve inşaatına başlamasına kesin gözüyle
bakılan bütün yüksek binalardan haberimiz oluyor” dedi.
Billotti, bugüne kadar 40 milyar dolar değerinde ve 36.6 milyon metre karelik alanı temsil edecek inşaatın yapımına danışmanlık ettiklerini belirterek, “Dünyanın en büyük uluslararası inşaat servis sağlayıcılarından biri olan HOCHTIEF’in çatısı altında faaliyet gösteriyoruz. Turner olarak geçtiğimiz yıl 11 milyar dolarlık ciroya ulaştık. HOCHTIEF ile ciromuz 30.3 milyar dolar oldu” diye konuştu.
Hürriyet