27 / 04 / 2024

TİGEM, 392 bin tonluk hububat hasadıyla rekor kırdı!

TİGEM, 392 bin tonluk hububat hasadıyla rekor kırdı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada TİGEM'in toplamda 15 işletmesinde yapılan 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu söyledi.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı son dakika açıklamasında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı toplamda 15 işletmede gerçekleştirilen 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, sahip olduğu gen kaynakları, deneyimi, arazi büyüklüğü ve teknolojisiyle Türkiye için sertifikalı tohum üretiminde en önemli kuruluş olan TİGEM, özellikle hububat ve yem bitkileri gibi ürünlerin tohumculuğunun geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasında da oldukça etkin rol üstleniyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, ülkenin bitkisel üretimini artırmak, ürün kalitesini iyileştirmek, çeşitlendirmek için faaliyetler yürüten TİGEM, aynı zamanda yetiştirdiği tohumluk ve benzeri ürünleri de çiftçilere ulaştırmaya devam ediyor.

TİGEM, 392 bin tonluk hububat hasadıyla rekor kırdı!

Paylaşılan bilgilere göre, sertifikalı hububat tohumu üretimi için 2022 yılında TİGEM'e bağlı toplamda 15 işletmede başta buğday olmak üzere arpa, tritikale ve yulaf cinsleriyle yapılan hububat ekilişinin hasadı başarıyla da tamamlandı.

Yine verilen detaylara göre 99 bin 219 dekar arpa, 903 bin 331 dekar buğday, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı sonunda tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşıltı ve toplam 392 bin ton hububat mahsulü elde edilmiş oldu. Ayrıca toplam üretimde geçen seneye göre yüzde 28 artış görüldü. Açıklanan detaylara göre, geçen sene 306 bin ton sertifikalı hububat mahsulü e üretilmişti.

Aktarılan detaylara göre, hasat edilen hububat mahsulünden, TİGEM'in modern tohum hazırlama tesislerinde hazırlanacak olan sertifikalı tohumlar, bu sene güzlük ekim sezonunda üreticilerin de kullanımına sunulacak.

TİGEM, 392 bin tonluk hububat hasadıyla rekor kırdı!

BU BAŞARININ ÖNCÜLERİNDEN BİR TANESİ DE TİGEM

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada görüşleri yer alan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bereketli bir üretim senesi yaşandığına değinerek, TİGEM'in toplamda 15 işletmesinde yapılan 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu söyledi.

Söz konusu kurumun Türk tarımı için lokomotif rol üstlendiğine değinen İbrahim Yumaklı, TİGEM işletmelerinin tarımsal üretim açısından çok kıymetli ve fonksiyonel bir konuma sahip olduğuna da değindi.

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı söz konusu bu işletmelerin, sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretim ve dağıtımındaki etkin rolüyle tarımdaki iyileştirme çalışmalarına önemli katkılar sağladığına da değindi.

Söz konusu kurumun işletme nitelikleri ve modernizasyonuyla da tarım sektörüne bir rol model görevi üstlendiğine değinen İbrahim Yumaklı şöyle konuştu: "2022 yılında toplamda 140 bin ton sertifikalı hububat tohumu üreten TİGEM işletmelerimiz, 2023 yılında söz konusu bu rakamı daha da yukarıya çıkarmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Artış gösteren sertifikalı tohum kullanımıyla son 20 senede yurt içi üretimde de büyük artışlar oldu. Çiftçiler tarafından kullanılan sertifikalı tohumlukların yüzde 97'lik kısmı yurt içinde üretildi. Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002 yılında yüzde 31 şeklinde iken 2022 yılında yüzde 137'ye çıktı. Ayrıca bu, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar ülkemizin başarısıdır. Bu başarının öncülerinden bir tanesi de hiç şüphesiz TİGEM'dir."

 

Kaan Kavaloğlu: 'Antalya'da bir Rus 80 ev aldı, kendi vatandaşlarına kiraladı! Bu hiçbir şartta kabul edilemez!'

Arsa alacaklar sakın bu tuzağa düşmeyin! e-plan (imar durumu) sorgulama sisteminden hemen kontrol edin!

Torba yasadan SGK ve Bağ-Kur'lu emekliye ek zam müjdesi geliyor! Gözler 1 Ekim saat 14.00'te...


Geri Dön