02 / 05 / 2024

TİKA'nın Kabil'deki üç projesinin açılışı yapıldı!

TİKA'nın Kabil'deki üç projesinin açılışı yapıldı!

TİKA Başkanı Çam, Kabil’de tamamlanan üç büyük projenin açılışını yaptı. Çam, TİKA'nın projeleri hakkında Afganistan devlet başkanı yardımcıları ile görüştü.



Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Afganistan’ın başkenti Kabil’de TİKA tarafından ikisi Kabil Üniversitesi'nde, biri Askeri Lise'de yapımı tamamlanan üç önemli projenin açılışını yaptı.


TİKA tarafından Kabil Üniversitesi'nin Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkçe Bölümü için yapılan modern binanın açılışı için üniversitede tören düzenlendi. Törene TİKA Başkanı Serdar Çam'ın yanı sıra Afganistan Yüksek Eğitim Bakan Vekili Osman Baburi, Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil Üniversitesi Rektörü Habibullah Habib, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.


TİKA Başkanı Serdar Çam, törende yaptığı konuşmada, "Afganistan bizim için çok özel bir yer, medeniyetimizin merkezi, atalarımızın merkezinin olduğu yer" dedi. Kabil Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkçe Bölümü'nden mezun, Türkçeye hakim öğretmenlerin ortaya çıkmasının Türkiye’nin Afganistan’ı daha iyi anlamasına katkı sağlayacağını belirten Çam, "Buradan mezun olacak öğrencilerimizin Türkiye ile daha yakın çalışabilmeleri için ek yeni projelerin geliştirmesi için katkı sağlayacağız" diye konuştu.


Kabil Üniversitesi Rektörü Habibullah Habib ise Türkiye’nin geçen yıllarda Afganistan’a değişik alanlarda önemli destekler verdiğini hatırlatarak, şu an binden fazla Afgan öğrencinin değişik bölümlerde Türkiye’de eğitim aldığını söyledi. TİKA'nın yaptırdığı binanın 2,4 milyon dolar değerinde olduğunu ifade eden Habibi, “Bu bina Türkiye tarafından en modern şekilde yapılmıştır. Öğrenciler için gerekli tüm imkanlar bu binada bulunmaktadır" ifadesini kullandı.


Törende, TİKA aracılığı ile pedagoji eğitimi alan Türkçe bölümü öğrencilerine sertifikaları da verildi. 


TİKA Başkanı Serdar Çam, Kabil'de ayrıca 30 dönümlük bir alanda Ziraat Fakültesi için yapılan deneme bahçesinin açılışını yaptı. Çam'ın ağaç diktiği bahçede Ziraat Fakültesi öğrencileri deneme çalışmaları yapacak.


Serdar Çam, daha sonra Kabil’de bulunan Askeri Lise'de TİKA tarafından inşa ettirilen konferans salonu, yemekhane, çamaşırhane ve koğuşların açılışına katıldı. Askeri Lise'de düzenlenen törende konuşan okul komutanı Muhammed Havre, Türkiye’nin liseye kuruluşundan itibaren destek verdiğini dile getirerek, “Buradaki modern imkanların büyük bir kısmı Türkiye tarafından sağlandı” dedi.


- Devlet Başkan Yardımcıları ile görüşme -


TİKA Başkanı Serdar Çam, açılışlar dışında Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum ve İkinci Yardımcısı Server Daniş ile görüştü.


Sedaret Köşkü'nde yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler ve TİKA’nın gelecek yıllarda Afganistan’a yapacağı yardımların konuşulduğu bildirildi.


TİKA Başkanı Çam, görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamada, “Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Dostum, bugüne kadar yapmış olduğumuz TİKA faaliyetleri ve Türkiye’nin burada yaptığı faaliyetlerden dolayı teşekkürlerini iletti. Bundan sonra neler yapabileceğimizi karşılıklı olarak görüştük, kendilerinden isteklerinin neler olduğunu öğrendik” dedi.


Türkiye’nin TİKA olarak Afganistan’da 700'ün üzerinde proje gerçekleştiğini ifade eden Çam, Afganistan’da TİKA’nın projelerinin devam edeceğini aktardı.


Çam, “Afganistan’ın Belh kentinde bulunan Bahuddin Velet Türbesi'nin restorasyonu TİKA tarafından başlatılmıştı ama bazı sıkıntılardan dolayı aksamıştı. Bundan sonra daha hızlı bir şekilde restorasyon çalışmaları yapılacak” şeklinde konuştu.


Afganistan’da küçük ve ortak ölçekli işletme ayarında çeşitli iş yerlerinin kurulması konusunda bazı proje önerilerin Dostum’a arz edildiğini ifade eden Çam, tekstil, kimya sanayi, makine, gıda, ambalaj gibi alanlarda Türkiye’de makine ve ekipman konusunda çok iyi olan firmaların makinelerinin Afganistan'a getirilmesini ve burada üretim kapasitelerinin oluşturulması konusunda fikirlerini paylaştıklarını belirtti.             


Serdar Çam, Afganistan ziyareti sırasında resmi görüşmelerin ardından Kabil’deki TİKA yerleşkesinde yaklaşık yüz yetim çocukla futbol oynadı ve çocuklara yemek servisi yaparak hediye dağıttı.


Geri Dön