Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor!
Önce pandemi ardından depremle birlikte talebin arttığı tiny house’lar (küçük ev), artan ev ve kira fiyatları sebebiyle şimdi de kalıcı konut olarak tercih ediliyor. İşte tiny house'lar ile ilgili merak edilenler...
Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre; Konutu oluşturan alanları minimalist ölçülerde barındıran, istenilen yerde konaklayabilme imkanı sunan tiny house akımı 2008’deki mortgage yani emlak krizi sonrasında ABD'de başladı. O dönemden itibaren her kesimden insanın ilgisini çeken bu konsept öyle büyüdü ki dünyada tiny house pazarının 2028 yılında 25.1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Türkiye de pazarın genişlediği ülkeler arasında yer alıyor. Henüz resmi veri olmasa da pazarın; Türkiye;'de 1 milyar dolara ulaştığı öngörülüyor. Talep artınca bu alanda üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün yükselirken, üreticilere sipariş yağmaya başladı. Siparişlere yetişmek amacıyla kapasite artışlarına gidiliyor.
Tiny house markası Vagoon House’un kurucusu Cem Demirer, pazar ile ilgili açıklamalarda bulundu ve tiny house’ların şehirden kaçış evi, yazlık benzeri kullanılmaya başlandığını, deprem sonrasında da talebin katlandığını dile getirdi.
Açıklamasında "Ancak konut ve kira fiyatlarının yükselmesiyle çok ciddi bir talep artışı oldu. Son zamanlarda talebin neredeyse yarısı tam zamanlı yaşam isteği üzerine geliyor" diyen Cem Demirer, örneğin kirası 3-4 kat yükselen bir müşterinin, tam zamanlı olarak tiny house’da yaşamaya başladığının altını çizdi.
Üretici olarak kendilerinin yer de sağladığının altını çizen Demirer, "Örneğin İstanbul Çekmeköy’deki istasyonlarımızda tam zamanlı yaşayanlar var. İstasyonun büyüklüğüne göre tiny house sahipleri 6-8 bin TL arasında bedellerle kalabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor!