08 / 05 / 2024

Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

Önce pandemi ardından depremle birlikte talebin arttığı tiny house’lar (küçük ev), artan ev ve kira fiyatları sebebiyle şimdi de kalıcı konut olarak tercih ediliyor. İşte tiny house'lar ile ilgili merak edilenler...



Piyasada tiny house fiyatlarının 250 bin TL'den başlayarak 1 milyon 250 bin TL'ye kadar yükselebildiğini dile getiren "Demirer, “Çok farklı segmentlerde ürünler var. Bizim ürünlerimiz 40 bin Euro bandında bulunuyor. Şu anda 800-900 bin liraya bir ev almak imkansız" dedi ve yaz öncesi talep artsa da 3-3.5 ay teslim süresi sebebiyle alımların çoğunun yaz öncesi yapıldığını vurguladı. 

Tiny house’lar araç statüsünde olmaları sebebiyle plaka, ruhsat ve O2 belgesine sahip olduğu sürece imarlı veya imarsız arazilere, tarlalara yerleştirilebilir. 

Fakat sabit tiny house’ların kurulacağı arsanın imar izni bulunması gerekiyor. 

Motoru olmadığından Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) tabi değil. Araç statüsünde olduğundan da emlak vergisine tabi tutulmuyor. 

Tiny house’lara araç muayenesi yaptırılması gerekiyor.

Bazı üreticiler tiny house satışında bankalardan kredi fırsatı da sunuyor.

Arsaya sahip olmayanlar tiny house bahçesi kiralayabiliyor. İstanbul’un çeperlerinde yıllık kira bedeli ortalama 80 ila 100 bin liralar civarında.

Tiny house lara talep patladı! 250 bin TL den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

TINY HOUSE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Tiny house üreticilerinden Yako Groups’un Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, tiny house sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurları tek tek açıkladı. Açıklamasında, Tiny house’ların Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standartlara uygun olarak üretilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Galip Ölmez, "En boyutunun 2.55 metreyi, boy uzunluğunun maksimum 8.5 metreyi, yüksekliğinin yerden 4 metreyi, ağırlığının ise 3 bin 500 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Tiny house’ların O2 belgesine sahip olması zorunludur ve ruhsatları vardır" ifadelerini kullandı. 

Ölmez, tiny house satın alınırken doğru üreticinin üretim gücüne, malzeme kalitesine ve referanslarına da dikkat edilmesinin gerektiğini belirtti. 

Borsa İstanbul'da neler bekleniyor? Seçim sonrası hangi sektör ve hisseler öne çıkacak? Tek tek açıklandı! 

Yatırımda gümüş trendi! Dünyaca ünlü ekonomist gümüşü işaret etti! Alan kazanacak!

Dolar yarın tam tamına işte böyle olacak! Hemen peş peşe açıklanan bu son dakika rakamlarına bakın!


Geri Dön