29 / 04 / 2024

TMB Başkanı Eren: Asgari ücret artışı üretim maliyetlerini artıracak, bu artışlar konut satış fiyatlarına da yansıyacak!

TMB Başkanı Eren: Asgari ücret artışı üretim maliyetlerini artıracak, bu artışlar konut satış fiyatlarına da yansıyacak!

Asgari ücrete yapılan yüzde 34 zam çalışanları memnun ederken, işverenler üretim maliyetlerinin artacağından şikayetçi. TMB Başkanı Eren son bir yılda inşaat sektöründeki maliyet artışlarının önemli bölümünün işçilikten kaynaklandığını belirterek bu artışın konut fiyatlarına yansıyacağını söyledi



Yeni asgari ücret bugün açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2023 yılı asgari ücret ara zammının 11 bin 402 lira olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Asgari ücrette yapılan artışın ardından işveren sendikaları ve dernekleri de yeni asgari ücret ile ilgili görüşlerini ve yorumlarını paylaştı.

TMB Başkanı Eren: Asgari ücret artışı üretim maliyetlerini artıracak, bu artışlar konut satış fiyatlarına da yansıyacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bayram öncesi hızlı bir mesai yaparak tüm kesimlerin merakla beklediği yeni asgari ücreti açıkladığını belirtti. Yeni asgari ücretin iş dünyasına hayırlı olmasını temenni eden Eren, her  geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında asgari ücretle çalışanların içinde bulundukları ekonomik durumun farkında olduklarını vurgularken, iş yerleri açısından getireceği mali yüklere de dikkat çekti.

İŞÇİLİKTEKİ ARTIŞ YÜZDE 103

Eren, asgari ücret artışının işletmelerdeki tüm çalışanların ücretlerini etkileyeceğini, bu nedenle üretim açısından maliyetleri de artıracağını savundu. İnşaat sektöründe son yıllarda öngörülemez düzeyde artan girdi maliyeti sorunu ile karşı karşıya olduklarının altını çizen Eren, sektörde malzeme maliyetinde artışların son dönemde bir miktar hız kestiğine işaret ederken, TÜİK’in 12 Haziran günü açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre inşaat malzemesi fiyatlarının yıllık bazda yüzdee 40 yükseldiğini, ancak işçilik maliyet endeksindeki artışın ise yüzde 103’e ulaştığına dikkat çekti.

Eren, son bir yıl içinde inşaat sektöründeki maliyet artışının önemli bir bölümünün, işçilik maliyetlerindeki artıştan geldiğini belirterek, bu artışların konut satış fiyatlarına yansımasının da kaçınılmaz olacağını ileri sürdü. Eren, kamudan proje üstlenen konut üreticilerinin, bu maliyet artışlarını karşılayacak oranda ek fiyat farkı düzenlemesi beklentisinin devam ettiğini sözlerine ekledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön