09 / 05 / 2024

Tokat'taki Taşhan ismine yeniden kavuştu!

Tokat'taki Taşhan ismine yeniden kavuştu!

Bir süre önce ismi "Voyvoda Hanı" olarak değiştirilen tarihi hana, gelen tepkilerin ardından "Taşhan" tabelası yeniden asıldı...




Tokat'ta, bir süre önce ismi "Voyvoda Hanı" olarak değiştirilen tarihi hana, gelen tekpilerin ardından "Taşhan" tabelası yeniden asıldı.


Kentte bulunan tarihi Taşhan'ın isminin bir süre önce "Voyvoda Hanı" olarak değiştirilmesi tepkilere neden olmuştu. Tokat Valisi Mustafa Taşksen'in talimatı üzerine, yeni ismin yazılı olduğu tabelanın birkaç gün önce kaldırılmasının ardından, "Taşhan" yazılı tabela, hanın giriş kapısının üstüne yeniden monte edildi.


Bir süre önce, hanın ismi "Voyvoda Hanı" olarak değiştirilmiş, esnaf buna tepki gösterip eski adın kullanılması için imza kampanyası başlatmıştı. Vali Taşkesen'in talimatıyla hana asılan yeni isim tabelasının kaldırılmasının ardından imza kampanyası sona erdirilmişti.


Tarihi Taşhan!


 Tokat Kültür ve Turizm Müdürlüğünün resmi internet sitesinde tarihi Taşhan hakkında şu bilgiler yer alıyor:


"Tokat kent merkezinde, Gaziosmanpaşa Caddesi üzerindedir. 'Voyvoda Han' da denilen yapı, 1631 yılında yaptırılmış, büyük bir Osmanlı anıt eseridir. Bir süre et ve sebze hali olarak kullanılan han, son yıllarda restore edilmiştir. Kuzey-güney konumunda, kesme taş ve tuğladan, dikdörtgen ve iki katlı inşa edilen hanın ortasında büyük bir avlu yer almaktadır. 32 odası ve bir mescit mahalli bulunan hanın her iki katında avluya bakan revaklar bulunmaktadır."


AA


 


Geri Dön