TOKİ konut kredisi nasıl alınır?
TOKİ, Türkiye’nin her yerinde maddi durumu elverişsiz olanlarla, emekli, engelli ya da şehit ve gazi ailelerine yardımlar yapıyor. Peki, TOKİ konut kredisi nasıl alınır? TOKİ konut kredisi şartları neler?
2014’ün şubat ayında ve 28912 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “Toplu Konut İdaresi Tarafından Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Hakkında Yönetmelik” yasasına esasen TOKİ tarafından faizsiz konut kredisi kullandırıyor.
Kura çekilişi ile belirlenen faizsiz konut kredilerinden faydalanmak için yasanın getirmiş olduğu bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, TOKİ konut kredisi nasıl alınır? TOKİ konut kredisi şartları nelerdir?
TOKİ tarafından şehit ailelerine, harp ve vazife malüllerine, dul ve de yetimlerine faizsiz olarak verilen krediden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü biriminden hak sahibi olduğuna dair belge alınması ve bu hak sahipliği belgesi ile Ziraat Bankası’na başvuru yapılması gerekiyor.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre şehit ailelerine verilen krediden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama yok. Tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması kredi kullanımı için yeterli.
TOKİ KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI
TOKİ'nin alt gelir grubu ve emekliler için başvuru şartları “www.toki.gov.tr” sitesinden elde edilen bilgilere göre şöyle;
1– T.C. vatandaşı olması,
2– Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
3– Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması(Şehit Aileleri, Harp ve – Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
4– Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve – Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
5– Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
6– Aylık hane halkı gelirinin 4.500 TL'den az olması
7– Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.