28 / 04 / 2024

TOKİ kurası nasıl oluyor?

TOKİ kurası nasıl oluyor?

TOKİ mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olma imkanı bulunmayan yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut projeleri hayata geçiriyor. Peki, TOKİ kurası nasıl oluyor? İşte TOKİ kuraları..



TOKİ kurası nasıl oluyor?

TOKİ tarafından üretilerek satışa sunulan konutlar hakkında bilgiler, satış gerçekleşmeden önce belirlenen iletişim araçları ile kamuoyuna duyuruluyor. TOKİ'deb ev sahibi olmak isteyenler bu projelerin ilanlarına Türkiye genelinde tirajı yüksek ulusal gazetelerde, yerel gazetelerde ve idarenin web sitesinden ulaşabiliyor.


TOKİ'de 6 farklı satış yöntemi bulunuyor. Bunlar:  TOKİ  kuralı satış, açık satış yöntemi ile satış, açık artırma yöntemi ile satış, alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik satış, evi olmayan kamu kurumları personeline yönelik satış, hasılat paylaşımlı projelere yönelik satış. Peki TOKİ kurası nasıl oluyor?


TOKİ kurası nasıl çekilir?

Konut seferberliği kapsamında, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan dar ve orta gelirli vatandaşların uygun ödeme koşulları ile kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olmalarına yönelik üretilen konutlar, satışların hakkaniyet çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, kura yöntemi ile satışa sunuluyor.


Satışa sunulan konut sayısından fazla başvuru olması durumunda, noter huzurunda “Konut Alma Hakkı Ve Konut Belirme Kurası” çekilerek, konut alıcıları belirleniyor. 


Konut adedinden daha az başvuru olması durumunda ise, kura çekilmeyerek tüm başvuru sahipleri konut alma hakkı kazanıyor. Başvuruda bulunanların konut satın alma hakkı ve seçme önceligini belirlemede başvuru sırası esas alınıyor.


Bu konutlar, projenin özelliklerine göre şartlar değişmekle birlikte, genel olarak %10 -%25 arası peşinat, 8-10 yıl vade ve 125 TL’den başlayan taksitlerle satılıyor. Taksitler, 6 ayda bir memur maas artış oranında artırılıyor.



TOKİ taksit ödemeleri ne zaman başlar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön