17 / 05 / 2024

TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin tüm detayları bu haberde! Kimler, nasıl yararlanacak? Adım adım TOKİ ucuz konut projesi...

TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin tüm detayları bu haberde! Kimler, nasıl yararlanacak? Adım adım TOKİ ucuz konut projesi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıklamış olduğu Cumhuriyet tarihin en büyük sosyal konut projesi TOKİ’nin detayları tek tek belli oluyor. İşte detaylar…



MERAK EDİLENLERE A HABER'DE YANIT ARANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını paylaşmasının ardından  ekonomist ve akademisyen Prof. Dr.İbrahim Güran Yumuşak, TOKİ ile ilgili olarak kafalarda oluşan sorulara netlik kazandırdı.

Yumuşak, konut maliyetlerinin % 40'ının devlet tarafından sübvanse edileceğini açıkladı. Konut sahibi olmaya hak kazanan kişilerin % 10 peşinat ödeyeceğini dile getiren Yumuşak, "Yarından itibaren bütün varlıklarını arsa ev gibi varlıklarını devredenler kişiler  tespit edilip projeye müracaat etmeleri engellenecek" açıklamasında bulundu. Peki, hangi ilçelerde ne kadar konut inşa edilecek?

"MALİYETİN YÜZDE 40'INI DEVLET SÜBVANSE EDECEK"

Prof. Dr. Yumuşak'ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:

"Toplam olarak 800 bin bağımsız projeyi, konutu, arsayı beş yılda yapma taahhüdünü içeriyor. 250 bin konut 100 bin arsa ve aynı zamanda 10 bin iş yerinin iki sene içinde bitirilmesi planlanmış. Maliyetinin % 40'ı devlet tarafından sübvanse edilecek. Pandemi sebebi ile başlayıp, bu enflasyonist ortamda bütün dünyada düşük bulunan gelirlilerin satın almadaki etkilerini düşmekte dünyaya örnek olabilecek bir proje.

Toplam maliyetinin % 60'ını fiyatlandırdıklarını açıkladılar. Faizleri çıkararak katlanacağımız maliyeti, hükümet düşük gelirliler ile aktarmış diyebiliriz. İstanbul'da 18 bin TL’yi, Anadolu'da da 16 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Üç kişi ya da üzerinde gelir olan ev halkı buna müracaat edemez demek oluyor.

"YARINDAN İTİBAREN VARLIKLARINI DEVREDENLER KAPSAM DIŞI KALACAK"

İkinci koşul herhangi bir ev halkı ferdinin üzerinde arsa ve evi olan kişiler dahil edilmeyecek. Yarından itibaren de varlıklarını devreden kişiler de tespit edilip projeye ise müracaat etmeleri engellenmiş olacak.

Projenin  % 50'si özel bir kota ile gençlere, emeklilere, şehit yakınları ve gazilere tahsis edilmiş. Geriye kalan % 50'si de genel müracaata tahsis edilmiş. 1992 doğumlu olan ve daha büyük gençler, % 20 kotalı evlere müracaat edebilecekler.

"YARIN AYRI EVE ÇIKSAM PROJEDEN YARARLANABİLİR MİYİM?"

İkametgahlar nerede ise ona göre değerlendirme gerçekleştirilecek. "Annem ve babam ile oturuyorum, başka bir adrese çıkacağım?" şeklinde soranlar bundan yararlanırım diye mantık yürütenler var. Dünkü ikametgahları kabul edebilirler. Bakan Kurum ise yarın gazetecilere detaylı bir şekilde açıklamalar yapacak.

"TESLİM EDİLENE KADAR TAKSİT ÖDEMESİ YOK"

Ev teslim edilene kadar da taksit ödenmeyeceğini öğrendim. Bu önemli bir avantaj. Zaten kiradayken birinin bunu ödemesi zorlayabilirdi. Orada da bir incelik düşünülmüş. Eve yerleştikten sonra, ödeyeceği kirayı daha düşük bir bedeli devlete ödemiş olacak.

MÜRACAATLARIN YARIN BAŞLADIĞI İLLER

İlk yedi ilde yarın müracaatlar başlamakta: İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Gaziantep, Konya ve Kayseri'de.

2+1 daireler 608 bin TL. % 10 peşin ödemesi var. 60 bin TL tekabül ediyor. 240 ay vade ile 2 bin 280  taksit ödenecek.

3+1'de de 850 bin TL’lik konut. 240 ay vade 3 bin 187 TL’lik taksit ile.

TAKSİTLERDE İLERLEYEN DÖNEMDE FAİZ OLACAK MI?

Arsa ve iş yerinde faizsiz durum olduğuna dair ibare var ama dairelerde o ibareleri henüz göremedim.

TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin tüm detayları bu haberde! Kimler, nasıl yararlanacak? Adım adım TOKİ ucuz konut projesi...

EYT’nin detayları şekillenmeye başlıyor! Emeklilik şartı için bu tabloda olabilirsiniz! Emeklilik için hemen buraya...

Yakında altını geçecek! Gümüş aldı başını gidiyor! 14 Eylül 2022 fiyat listesi

TOKİ İstanbul sosyal konut projesinde kaç konut inşa edilecek? TOKİ İstanbul ucuz konut hangi ilçelerde yapılacak?


Geri Dön