TOKİ'den İstanbullulara sosyal konut müjdesi!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, İstanbullulara sosyal konut müjdesi verdi.
Anadolu Ajansı Finans Masası'nda konuk olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, gümdeme ve projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Turan, "Sektörde hep şu soruluyor, 'Sektörde balon var mı yok mu?' Ben de şunu söylüyorum özellikle TOKİ üretim segmenti için söylediğimde bir balondan bahsedilemez, ürettiğimiz hemen her şeyi satıyoruz. Zaman zaman özel sektör tarafında markalı konut projelerinde belli segmentlerde aşırı arzdan dolayı bir sıkıntı gibi şeyler oluşabilir. Sektörümüz çok güçlü, ayakları yere basıyor. Belli segmentlerde arz fazlası oluştuğunda şu ana kadar kendini regüle etmeyi başardı." ifadelerini kullandı.
Silivri projesi Mart'ta ihale edilecek
Amaçlarının sosyal konuta erişmek isteyen vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu ifade eden Turan, "İstanbul'da bundan vazgeçmiş değiliz. Bu yıl içerisinde Silivri'de ihale gününü aldık, Mart ayının ortalarında olacağını tahmin ediyorum. Silivri'de 1400'e yakın konuta bu yıl içerisinde başlamış ve kuralarını çekmiş, gelecek yıl da teslim etmiş olacağız. Kayabaşı ve Hoşdere arasında 1000'e yakın konut bu yıl içerisinde başlayacağımız var. Yine 1000'e yakın konut üretim aşamasında olup satacağımız var. Yine Tuzla bölgesinde planlamasını yaptığımız bir alanda sosyal konut anlamında orta ve dar gelir grubuna yapacağımız konutlar var. İstanbul'da bu yıl 3 bin 500-4 bin konut arz etmiş olacağız." dedi.
4 TOKİ Park projesi geliyor
Büyük çaplı park projeleriyle ilgilendiklerini ifade eden Başkan Turan, "Bunu TOKİ Park olarak isimlendirdik. Şu an önümüzde 4 büyük proje var." dedi.
Turan, sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu anda İstanbul Kayabaşı'nda, tamamlandığında toplam 2 milyon metrekare olacak bir park yapıyoruz. Şu an 350 bin metrekaresini ihale ettik. Örnek bir park olacak. Tesis, bina ağırlıklı değil, ağaçlarla, yürüyüş yollarıyla daha ekolojik bir park inşa ediliyor. İnşallah bu sonbahar aylarında da açmış olacağız. Bunların da artık büyük çaplılarını yönetmek istiyoruz. Bunları, TOKİ Park olarak isimlendirdik. Birincisini bu yıl içinde açmış olacağız.
Büyükşehir belediye başkanımızla da görüşüyoruz. Çünkü bunlar bizim tek başına yapıp işleteceğimiz şeyler değil. Biz bunları büyükşehir belediyesine vereceğiz. Pendik'te bir arazi satın aldık ve orada çalışmalar yapıyoruz. 300 bin metrekare kesintisiz bir koru alanı inşa ediyoruz. Denize bakan bir koru olacak. İçerisinde bir sosyal tesisin olacağı, diğer bütün alanın ağaçlar ve yürüyüş yollarıyla çevrili olacağı bir koru alanın bu yıl içinde inşa etmiş olacağız."
Turan, bu şekilde müjdeleyecekleri önemli 2-3 yer daha olduğunu belirterek, "İstanbul'da vatandaşlarımızın beklentisi olan, 'TOKİ buralara ev yapmasa da şöyle yapsa' diyeceği, Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı olan yerler var. Onları çalışıyor. Çok ses getirecek yerler. Onları daha sonra duyuracağız. İstanbul'da şu anda 4 tane büyük çaplı çalışmamız var." dedi.
"TOKİ ciddi sosyal donatı alanları oluşturuyor"
Turan, bir kesim tarafından "TOKİ-beton" şeklinde haksız eleştiriler aldıklarını söyleyerek, "Nihayetinde o eleştiri yapan insanlar da bir betonarme evde yaşıyor. Nasıl onlar betonarme evde yaşayınca sorun olmuyorsa, sosyal konut yapılınca da o betonların kötü olduğu anlamına gelmez. Çağdaş inşaat teknolojisi böyle yürüyor. Zaman zaman belki burada eksiklerimiz, hatalarımız olmuş olabilir. Halbuki TOKİ hem geçmiş yıllarda hem de ciddi sosyal donatı alanları da üretiyor." diye konuştu.
TOKİ'nin şu anda ilk defa büyük çaplı park projeleriyle ilgilendiğini söyleyen ve vatandaşın İstanbul'daki TOKİ konutlarının daha ucuza satılması yönünde beklentisi olduğuna işaret eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz bunu daha ucuza sattığımızda, o bölgede oluşmuş fiyat var... Kayabaşı bölgesinde 250 bin liraya konut sattığımızı düşünelim. Halbuki o bölgede aynı evsaftaki daire 450-500 bin lira. Kurada kendisine konut çıkan vatandaşa sanki piyangodan para çıkmış gibi oluyor. Onu alan vatandaşımız satış yasak olmasına rağmen, kendi arasında el değiştirmeye başlıyor. Bizim amacımız vatandaşımızın yerleşme sorununu çözmek. Yoksa bizden her yerden konut alan vatandaşımız 10-20 bin lira kazanıyor zaten. Dolayısıyla mecburen orada daire fiyatlarını makul bir seviyede tutmak zorundayız. Yoksa orada da bir haksızlık meydana çıkmış zorunda olur."
"Arazi üretebildiğimiz her yerde sosyal konut ihtiyacını karşılayabiliriz"
Başkan Turan, maksimum kaliteyi en faydalı şekilde üretmeye çalıştıklarını belirterek, daha farklı konutlar yapabileceklerini ancak böyle bir durumda alt ve orta gelir grubundaki alıcıların kendilerinden uzaklaşacağını söyledi. Turan, "Diyelim metrekaresi 5 bin lira olan konutun Türkiye'de bin alıcısı varsa 10 bin tane alıcı varmış gibi üretim yapıldı. Bu yüzden burada bir yarış başladı. Sauna, hamam yapıldı, otoparklar birken üçe çıkarıldı, spor tesisler yapıldı. Bir sürü hadise oldu. Bunlar rakamları şişirdi." dedi.
Hasılat paylaşımlı işlerde maliyet artıracak ve gerekli olmayan şeylerden uzak durduklarını ifade eden Turan, ucuz konut için yeni şehirler kurulması konusuna ilişkin açıklama yaptı. Turan, kendilerinin Anadolu'da arazi üretebildikleri hemen her şehirde sosyal konut ihtiyacını karşılayacak bir yapılanma içinde olduklarını belirtti.
"2021'de İngiltere'dekinden daha kapsamlı bir finans merkezine kavuşacağız"
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde ciddi mesafe alındığını ifade eden Turan, TOKİ olarak BDDK, SPK ve Merkez Bankası binalarının ihalesini yaptıklarını ve inşasına başlandığını belirtti. Turan, buradaki süreçlerin 2021 yılında Finans Merkezi'nin tamamı teslim edilecek şekilde revize edildiğini söyledi. Turan, "2021'de İstanbul çok önemli bir finans merkezi kazanmış olacak. İngiltere’dekinden çok daha kapsamlı bir finans merkezine kavuşacağız." dedi.
"Üretilen konutların yüzde 84’ü zemin artı 6 kat ve altında"
Turan, TOKİ'nin 2014 yılından beri üç temel kriterle hareket ettiğini söyledi. Yatay mimari konseptini esas aldıklarını ifade eden Turan, "Yöresel mimari normlarına dikkat ettik. Mümkün olan her yerde mahalle konsepti uyguladık. Bunların güzel örnekleri çıktı. TOKİ bu metodolojiyle devam ediyor. TOKİ’nin geçmişi başarılarla dolu. TOKİ, Türkiye’nin son 15 yılda ortaya koyduğu başarı hikayelerinin önemlilerinden biridir." dedi.
Turan, şunları kaydetti:
"Mümkün olan her yerde yatay yapılaşmayı esas alıyoruz. Bu, sadece estetik görsellik değil sosyolojik anlamda da doğru olandır. Bütün bunları yaparken bizim varlık sebebimiz, kuruluş gayemiz, konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktır. Konuşacağımız ne varsa bunu başardıktan sonra konuşmak gerekir. Biz sosyal konut üretiyoruz. TOKİ’nin gelecek yıllardaki en önemli vizyonu, hiç konut sahibi olmayan vatandaşın konut sahibi olmasını hızlandırmaktır."
"Bu yıl bitireceğimiz sanayi siteleri 45-50 bin kişilik istihdam sağlayacak"
Anadolu'da konut ihtiyacı karşılandığında büyük şehirlerdeki baskının azalacağını savunan Turan, "Son 2 yılda sadece Karaman'da 2 bin 500'e yakın konut yaptık ve tamamı satıldı. Çünkü Karaman'da sanayi gelişiyor. Bisküvi sanayi gelişiyor, üretim hatları çalışıyor. Sanayi ile beraber konut talebini karşıladığımızda insanlar Karaman'da yaşıyor. Orada istihdam olayı olmasa, orada konutları sağlayamazsak herkes büyük kentlere gelecek.
Çankırı'da bir lastik fabrikası kuruldu. Çankırı göç almaya başladı. Çankırı, Ankara'nın ilçelerinden göç alıyor. Cumhurbaşkanımızla buraya gittik, bize talimatları oldu. Yabancı yatırımcı burada yatırım yapacak. Biz de bunu karşılayacak konut politikamızı geliştirmeye çalışıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek büyük kentlere gelecek göçü engellemiş oluruz." ifadelerini kullandı.
Faizler yüzde 1'in altına inmeli!