17 / 05 / 2024

TOKİ'nin deprem bölgesindeki 133 bin 759 konutu depremden etkilenmedi! Tünel kalıp detayı binalardaki hasarı engelledi!

TOKİ'nin deprem bölgesindeki 133 bin 759 konutu depremden etkilenmedi! Tünel kalıp detayı binalardaki hasarı engelledi!

TOKİ’nin, 9 saat arayla önce 7,7 ardından 7,6 büyüklüğündeki depremlerin meydana geldiği Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’ın da aralarında yer aldığı 10 şehirde 133 bin 759 konut inşa ettiği belirlendi. Bu evlerin hiçbiri hasar görmedi. İşte ayrıntılar...



Sabah Gazetesi'nden Halit Turan'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 1 senede deprem bölgesini yeniden inşa edecek TOKİ, şimdiye kadar ürettiği konutlarla son senelerin en büyük deprem felaketinde olumlu bir sınav vermiş oldu. Bakanlıktan, Valiliklere "TOKİ konutlarında oturan vatandaşların evlerine girebileceği" yazısı yollandı. 

10 kenti etkileyen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrasında 1509 artçı depremle 6 bin 444 binanın çöktü veya ağır hasar gördü. 

Deprem bölgesine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konutların yeniden inşa edilmesine ilişkin "Hedefimiz 1 yıl içinde diğer felaket yaşadığımız illerde nasıl toplu konut operasyonları yaptıysak 10 ilde de bunları gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulunarak TOKİ'yi işaret etti. 

TOKİ nin deprem bölgesindeki 133 bin 759 konutu depremden etkilenmedi! Tünel kalıp detayı binalardaki hasarı engelledi!

Depremin hasar verdiği 10 ildeki TOKİ tarafından bu tarihe kadar kaç konut yapıldığını ve son durumunu araştırıldı ve bilgiler ortaya çıktı. 

Buna göre; TOKİ, son zamanların en büyük depreminin merkezi Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912. Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olacak şekilde toplamda 133 bin 759 konut inşa etti. 10 şehirde 133 bin 759 konutun yanı sıra bu illerde, cami, okul ve güvenlik güçleri için pek çok bina da yapıldı. 

TOKİ asrın felaketinde başarılı bir sınav verdi ve hiçbiri yıkılmayan TOKİ binalarının hepsi oturabilir halde kaldı. 

TOKİ'nin binaları depreme dayanıklı radye temel üzerine inşa ettiği ortaya çıktı. 

TOKİ nin deprem bölgesindeki 133 bin 759 konutu depremden etkilenmedi! Tünel kalıp detayı binalardaki hasarı engelledi!

TOKİ'nin deprem yaşayan şehirlerinden Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'ndaki konutlarını vatandaşlara teslim etmek için hazırlıkta olduğunun altı çizildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, hasar tespit çalışmalarında TOKİ konutlarında hiçbir hasar olmadığını belirledi ve bunun ardından 10 il Valilik ve Kaymakamlıklarına TOKİ konutlarında sakinlerin evlerine girebileceğini aktaran yazı yolladı. 

TOKİ nin deprem bölgesindeki 133 bin 759 konutu depremden etkilenmedi! Tünel kalıp detayı binalardaki hasarı engelledi!

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüsnü Korkmaz, TOKİ binalarının depreme nasıl dayanıklı kaldığına ilişkin konuştu. 

TOKİ tarafından inşa edilen binaların yıkılmayacağını çünkü tünel kalıp olarak inşa edildiğini dile getiren Prof. Dr. Korkmaz "Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşmaktadır. Tünel kalıp yapılırsa binalar depremde yıkılmaz. TOKİ tarafından da bu yöntem kullanılmıştır. Zaten yektin inşaat mühendisleri tarafından deprem bölgelerine uygun beton ve donatı kullanarak temelin de buna göre yapılmasıyla hiçbir binanın yıkılması beklenmez" açıklamasında bulundu. 

Korkmaz, konu ile ilgili değerlendirmesini "Binaların içindeki tuğla ya da duvarların hasar görmesi depremlerde beklenir ancak hiçbir binanın tamamen yıkılması beklenmez" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

TOKİ İzmir 2023 projeleri için tarih belli oldu! Üç projeyle tam 892 yeni konut geliyor! Sakın kaçırmayın!

Aile Bakanlığı Şubat 2023 müjdelerini resmen bir bir duyurdu! Hesaplara tam 4 bin 336 TL yatırıldı! Bunu kaçırmayın

Migros'ta 4 litre ayçiçek yağı 140 TL, 2 kg pirinç 65 TL! Yüzde 60 indirimi duyan koşuyor! 11 Şubat 2023 fiyat listesi..


Geri Dön