27 / 12 / 2024

TOKİ'nin Van deprem konutlarında eksi 20 derecede bile inşaat durmuyor!

TOKİ'nin Van deprem konutlarında eksi 20 derecede bile inşaat durmuyor!

Van ve Erciş'te, depremzedeler için TOKİ tarafından yapımına başlanan konutların inşaatı, zorlu şartlara rağmen özel yöntemlerle sürdürülüyor



Depremden sonra Van ve Erciş'te,  TOKİ  tarafından yapımına başlanan 15 bin konut inşaatı, zorlu şartlara rağmen sürüyor. Vali Yardımcısı Atay Uslu, konutların yapıldığı merkeze bağlı Bostaniçi Beldesi'nde yaptığı açıklamada, ilk depremin 39'uncu gününde kalıcı konutların temellerinin atılmaya başladığını belirterek, geçen 4 ayda, zorlu kış şartlarına rağmen çalışmaların sürdüğünü söyledi.

TOKİ tarafından şimdiye kadar ihalesi yapılan 15 bin konutun temelinin atıldığını ifade eden Uslu, ilk depremden sonra temelleri atılan konutlardan 100 blokun kaba inşaatının bittiğini söyledi. Bölgede ağır kış şartlarının yaşandığını ifade eden Uslu, şunları kaydetti:

''Zaman zaman eksi 20 dereceyi gördük. Bu ağır kış şartlarında her türlü teknik kullanılarak inşaat çalışmaları devam ediyor. Alttan ısıtılan betonun üstü yorganlama usulüyle kapatıldı. Katkı maddeleri kullanılarak en zor kış şartlarında bu çalışmalar devam etti ve ediyor. Baharla birlikte çalışmalar daha da hızlanacak. Hedefimiz yıl sonunda bu konutları yetiştirmektir.'

Depremden hemen sonra Van ve Erciş'te çadır kentlerin kurulduğunu belirten Uslu, konteyner kentlerin kurulmasıyla çadır kentlerdeki vatandaşların konteynerlere yerleştirildiğini hatırlattı. Uslu, il genelinde 35 konteyner kentte şimdiye kadar kurulma işlemi tamamlanan 27 bin konteynere 160 bin vatandaşın yerleştirildiğini söyledi.

Ekini yapana yardım

Köylerdeki kalıcı konutlar için iki türlü yöntem uygulandığını dile getiren Uslu, heyelan ve sel bölgesinde bulunan bazı köylerin yerlerini mutlaka değiştirilmesi gerektiği ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Evini yapmak isteyenlere ise 'Evini Yapana Yardım' metodu uyguladıklarını kaydeden Uslu, şunları bildirdi:

''Köylülerden şimdi talepler alınıyor ve borçlandırmalar yapılıyor. 25 marttan itibaren kredilendirme çalışmaları başlanacak. Vatandaşlarımız kredi alınca istedikleri gibi konut yapamayacaklar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 100, 130 ve 150 metrekarelik
projeler sunacağız. Onlar beğendikleri projelerden birini alacak. Bakanlık birimleri bu projeleri adım adım takip edecek.''

''Uygulama Türkiye'de ilk''

Şantiye Proje Müdürü ve İnşaat Mühendisi Hikmet Alkış ise şubat ayında eksi 20 dereceye varan hava sıcaklığında çalıştıklarını ifade ederek, böyle bir havada beton dökmenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi. Kalıcı konutların yetişmesi için soğuk havada beton dökerken özel teknikler kullandıklarını dile getiren Alkış, şunları bildirdi:

''Beton dökmeden önce çelik kalıpları alttan tüp ve ısımaklarla ısıtıyoruz. Altan ısı verdikten sonra beton döküyoruz. Korumak için yorganlama sistemi kullanıyoruz. Bütün bu işleri özel bir ekip çift vardiya çalışıyor. Bizim gibi Van'da bu kış aylarında iş yapan bütün
firmalar bu özel yöntemi uyguluyor. Firma olarak yaptığımız 288 konutluk projenin kaba inşaatının yüzde 80'i bitti. 7'inci ayın sonunda konutları bitirerek teslim etmeyi planlıyoruz.''

Kalıcı konutlar depremzedelere iş kapısı oldu

Depremden sonra zor günler geçiren Vanlı depremzedeler, kalıcı konutların başlamasıyla iş imkanına kavuştu. İşçilerden Rıdvan Sağınç, depremle birlikte çok acılar çektiklerini ifade ederek, ''Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor. İşsiz kalmıştık. Konutların yapılmasıyla iş imkanı elde ettik. Soğuk havalarda çalışmak zor ama ısıtıcıları çalıştırarak iş yapıyoruz'' dedi.

İlhan Armutçu ise, kalıcı konut inşaatlarıyla kendisi gibi binlerce kişinin iş imkanına kavuştuğunu dile getirerek, baharla birlikte iş imkanlarının daha da artacağını vurguladı. Armutçu, ''Depremden sonra iş yaparken daha özenli davranıyoruz. Kontrol gelmeden betonumuz dökülüyor. Bütün demirlerimizi sayılı olarak atılıyoruz. Hatta bazen fazladan ağ atıyoruz. Depremi yaşadığımız için bu işleri yaparken daha özen gösteriyoruz'' şeklinde konuştu.

Fayans Ustası Ahmet Demir ise örnek dairede 3 günden bu yana çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi:

''Vanlı olarak depremden sonra zor günler geçirdim. İşsiz kaldım. Benim gibi çok insan işsiz kaldı. Ama Allah bize bir iş kapısı açtı.
Önümüzdeki günlerde inşaat işleri daha artacak. Memleketimiz bir deprem yaşadı. onun için iş yaparken daha özenli davranıyoruz'' dedi. 

AA 


Geri Dön