06 / 05 / 2024

Tonu 40 bin dolar! Altına rakip geliyor!

Tonu 40 bin dolar! Altına rakip geliyor!

Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, bor hakkında da bilgilendirme yaptı. Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı: Bor karbürün tonu 40 bin dolar. Cevher olarak satıldığında 200 dolardan satılıyor! İşte haberin detayları...



2019 yılının ekim ayında, ileri teknoloji üretimle hizmet verecek, savunma sanayimizin gücüne güç katacak ve ülkemize katma değer kazandıracak olan Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi için tarihi bir gün gerçekleşti. Stratejik öneme sahip olan bu tesisin temeli Türkiye için çok önemliydi.

Tonu 40 bin dolar! Altına rakip geliyor!

Bor Karbür Üretim Tesisinin açılışı ülkemiz açısından çok önemliydi. Çünkü bor karbür (B4C), yüksek sıcaklığa dayanması, sertliği, fiziksel mukavemeti ve düşük yoğunluğuyla (hafifliğiyle) endüstriyel açıdan çok önemlidir. Ayrıca birçok kimyasal reaksiyona karşı direnci çok yüksektir.

Bor Karbürün kullanım alanlarına bakacak olursak; askeri amaçlı uygulamalarda, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda nötron tutucu olarak bor karbür kullanımını çok sık görürüz.

Ayrıca, bor karbür, taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler, zırh levhalar gibi birçok savunma sanayi ürününün yerli üretiminde de kullanılması planlanıyor.

Tonu 40 bin dolar! Altına rakip geliyor!

Dünya çapında yılda yaklaşık 12.000 - 15.000 ton bor karbür üretilebilmektedir. Piyasayı domine eden üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere’de bor karbür üretimi yapılmaktadır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön