28 / 04 / 2024

Toplu taşımaya zam geldi! Tam ve öğrenci bilet fiyatları ne oldu! 

Toplu taşımaya zam geldi! Tam ve öğrenci bilet fiyatları ne oldu! 

Maliyet yükü ve vergilerin artması nedeniyle Ankara'da 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren toplu ulaşıma zam yapılacağı bildirildi.



Ulaşıma zam, genellikle maliyetlerin artması nedeniyle yapılır. Bu maliyetler arasında enerji fiyatları, yakıt fiyatları, yol, köprü ve tünel gibi yapı malzemeleri, çalışanların maaşları ve sağlık sigortası gibi ücretler yer alabilir. Ayrıca, hükümetlerin ulaşım sektörüne yatırım yapması gibi yatırımlar için de zamlar yapılabilir. 
Ayrıca , hükümetin politika değişikliği, devalüasyon gibi ekonomik sebepler nedeniyle de zam yapılabilir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamalarda “EGO Genel Müdürlüğü otobüslerinde uygulanan 1 metreküp CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) fiyatı 2019 semnesinin Nisan ayında 1,67 TL iken günümüzde 20.77 TL'ye çıkmıştır. Maliyet yüzde 1000’den daha çok yükselmiştir. EGO Genel Müdürlüğünün 2022 senesi Kasım ayı toplam harcaması 382 milyon TL'dir. Toplam bilet geliri ise 120 milyon TL'dir. Aylık zarar 262 milyon TL'dir. Bu zarar aylarca halkımız için ABB bütçesinden sübvanse edilmiştir. Fakat maliyet yükü ve vergiler günden güne yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Toplu taşımaya zam geldi! Tam ve öğrenci bilet fiyatları ne oldu! 


Açıklamanın geri kalan kısmı şöyle:

“ABB’nin doğal gaz kullanımı ticari sebeple değil, halkın makul ücrete ulaşımı için yapılmaktadır. Dolayısıyla tarife ve vergilendirmesi de aynı kriterlere nazaran gerçekleştirilmelidir.  CNG’de kullanılan doğal gaz, bütün Türkiye’de kullanılan doğal gazın binde 28’idir.  Ankara  Büyükşehir Belediyesinde yakıt maliyetinin azlığı ve çevreci olması sebebiyle CNG’li otobüs filosu oluşturulmuştur. Bu mevzu diğer belediyelere göre en büyük CNG’li otobüs filosuna malik (yüzde 84) belediye olması nedeniyle en çok Ankara Büyükşehir Belediyesini etkilemektedir.

Şu anda tam bilet 6,5 lira, öğrenci bileti 3,5 lira, öğrenci abonmanı ise aylık 90 TL'dir. UKOME oturumunda alınan yeni karara göre 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle, üzülerek söylüyoruzki ki, tam bilet 9,5 TL, öğrenci bileti 4,75 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 140 TL olarak tespit edilmiştir.”


Geri Dön