06 / 05 / 2024

Topraktan daire nasıl alınır?

Topraktan daire nasıl alınır?

Müteahhit arsa sahibi ile yaptığı anlaşmadan sonra kendine ait bağımsız bölümleri inşaat bitmeden satabiliyor. Topraktan daire satışı nasıl yapılır? Peki topraktan daire nasıl alınır?




Müteahhitler arsa sahibi ile aralarında bir anlaşma yapıyorlar Bu anlaşma ile müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü vermiş oluyor.  Sözleşme kapsamında ise müteahhit yaptığı işin karşılığını taşınmaz olarak alıyor.


Topraktan daire nasıl alınır?

Ortada bina yokken müteahhitin kendi bağımsız bölümlerini satma hakkı oluyor. Satışını gerçekleştirdiği daireleri topraktan satış yapmış oluyor. Bu şekilde satılan dairelere de "topraktan daire" deniliyor. Satış sürecinde alıcı ile aralarında bir sözleşme imzalaması gerekiyor.


İmzalanacak olan bu söleşmede müteahhitin projeyi bitireceği tarih, taşınmazın adresi,taşınmazın özellikleri ve tarafların açıkça belirtilip noter huzurunda gerçekleştirilmesi gerekiyor. Topraktan ev alacak olan kişiler evlerin kullanım izninin olup olmadığını, sözleşmenin noter onaylı olup olmadığını, tapu kayıtlarını, sözleşmede ki maddeleri, konuttaki ortak alanların kullanımı hakkında düzenlemenen maddeyi, imar planına uygunluğunu dikkatlice incelemesi gerekiyor.


İnşaatı biten bir yapının projesine ve yer aldığı bölgeye uygun olarak yapılmaması halinde söz konusu yapıya "Yapı kullanma izin belgesi" verilemiyor. Projeye uygun olmaması daha fazla kat çıkılması, fazla balkon yapılması, kiriş ve kolon sayılarındaki değişiklikler gibi durumlar projeye aykırılıklar halinde oluyor.  Bu tür yapıların satışıda toprak hisseli tapu olarak yapılıyor.



Arsa sahibinin, müteahhitle aralarındaki herhangi bir anlaşmazlık halinde sözleşmenin feshi söz konusu olursa müteahhitten bağımsız bölüm satın almak için ona ödeme yapan kişliler ödedikleri paraları sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde müteahhitten talep edebiliyorlar.



Topraktan ev almak nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön