Tortum Şelalesi eşsiz manzarasıyla görenleri büyülüyor!
Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi, 22 metrelik genişliği, 48 metre yüksekliği ve eşsiz manzarasıyla görenleri büyülüyor. Tortum Şelalesi’nin suları, eriyen kar suları nedeniyle özellikle mayıs-temmuz döneminde gür akıyor.
Tortum Gölü, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göl. Tortum Şelalesi ise, Tortum Gölü'nün heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşuyor. Görkemli şelale, 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşüyor. İlkbaharda çoğalan ve saniyede 400 metreküpe ulaşan sular, aşağıda bir dev kazanı meydana getirmiş durumda.
Dev kazanına bir çığ gibi akan sular, güneşli havalarda gökkuşağı meydana getiriyor ve çevreye doyumsuz bir manzara hakim oluyor. Dev kazanı diye nitelendirilen yerde şelalenin aktığı zamanlarda şelale sularının oluşturduğu yağmur insanları yazın sıcaklığında serinletiyor.
Tortum Şelalesi’ne nasıl gidilir?
Doğu’nun görkemli şelalesini görmek için Erzurum merkezden 85 km uzaklıktaki Uzundere ilçesine, oradan da yaklaşık 20 km daha yol giderek Tortul Şelalesi’ne ulaşılıyor. Yoğun ziyaret alan şelalede, keyifli ve güvenli gezi ve seyirlerin yapılması için bazı düzenlemeler yapılmış. Şelalenin altına inilebilmesi ve geri çıkılabilmesi için ayrı ayrı yapılan merpenlerin yanı sıra, iniş merpenleri üzerinde demir korkuluğu bulunan bir gözetleme balkonu inşa edilmiş.
Tortum Şelalesi’nin suları, eriyen kar suları nedeniyle özellikle mayıs-temmuz döneminde gür akıyor. Diğer aylarda su miktarı nispeten daha azalıyor.
Tortum Şelalesi’nde ne yapılır?
Tortum Şelalesi etrafında oluşturulmuş piknik alanları, yerel halkın en çok tercih ettiği sayfiye yerleri arasında yer alıyor. Erzurum- Artvin karayolu üzerinde bulunan şelale ulaşımının rahat olmasının verdiği ayrıcalık ve sahip olduğu olağanüstü güzellikler ile yurt içinden ve yurt dışından yoğun şekilde ziyaret alıyor.
TOKİ