Trabzon 5 sektörde yeni yatırımcı çekecek!
Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi kentin yatırım haritasını hazırladı. Balık yemi, asansör imalatı, süt mandırası, organik tavukçuluk ve turizm gibi öne çıkan 5 sektörde Trabzon’a yeni yatırımcı çekilmesi hedefleniyor
2008 yılından beri faaliyet gösteren Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Genel Müdürü Yunus Emre Katrancı, yeni yatırımcı çekmek için Trabzon’un yatırım haritasını hazırladıklarını söyledi.
Girişimcilerin yatırım konusunda ön hazırlık aşamasını hızlıca atlatmasını amaçladıklarını kaydeden Katrancı, “Projenin ön fizibilitesi bitti. Girişimciler yatırımın kaç yılda geri dönüş sağlayacağı, karlılık oranı, hammadde gideri, kaç personele ihtiyaç olduğu gibi konularda bütün teknik ve mali analizleri bu haritada bulabilecek”dedi. Trabzon'da ön plana çıkan sektörleri balık yemi, asansör imalatı, süt mandırası, organik tavukçuluk ve turizm olarak sıralayan Katrancı, Doğu Karadeniz’in diğer illerinin de yatırım haritasını çıkartacaklarını söyledi.
TTSO’ya stratejik plan hazırlıyoruz
Profesyonel eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunarak KOBİ’lerin rekabet seviyelerini artırmalarına yardımcı olduklarını aktaran Katrancı, “Bu amaçla Trabzon’da faaliyet gösteren asansör firmalarının birleşip imalathane kurmalarına yönelik bir kümelenme projesini hayata geçirmek için çalışıyoruz. En az 5 firmanın bir araya gelmesi ile asansör imalatını tek firma çatısı altında toplayacak olan projeye KOSGEB İşbirliği Güç Birliği Destek Programı’ndan 250 bin TL hibe, 500 bin TL kredi desteği sağlanacak.. Firmaların birlikte asansör kabin ve kapılarını üretmeleri amaçlanıyor. Ayrıca ihtiyaç fazlası ürünün Doğu Karadeniz kentleri ve yakın komşu ülkelere ihracatının da gerçekleştirilmesi hedefl eniyor” diye konuştu.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na da 2013-2016 yılları arasını kapsayacak stratejik plan hazırladıklarını aktaran ABİGEM Genel Müdürü Yunus Emre Katrancı, “Plan kısa zamanda basılı hale de gelecek. Dış ve iç paydaşlar, meclis üyeleri, odaya kayıtlı üyeler ile görüşmeler yapıldı, Oda hakkında neler düşündükleri konusunda fikirler alındı. Bu analizler doğrultusunda TTSO üyelerine ve Trabzon halkına daha kaliteli hizmet verebilmek adına stratejiler belirlendi. Gerçekleştirilen plan ile TTSO’nun ve üyelerinin kurumsal kapasitelerini artırmanın yanı sıra Trabzon’un ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminin sağlanması hedefl eniyor. Bu Türkiye’de hazırlanan en detaylı stratejik plan” diye konuştu.
Kış turizmi için 170 milyon euroluk proje
Katrancı, Doğu Karadeniz’in kış turizmi potansiyeli ortaya çıkarmak için kış turizmi master planı da hazırladıklarını kaydeden Katrancı, “Ovit - Uzungöl arasını detaylı olarak planladık. Plan doğrultusunda yapılacak tesislerin maliyeti 170 milyon euro. Planlanan tesisler dünyadaki en meşhur kayak merkezlerinden daha uygun coğrafi şartlara sahip”dedi. Kurumlara, kuruluşlara ve şirketlere danışmanlık, eğitim ve proje hazırlama konusunda hizmet de verdiklerini vurgulayan Katrancı, “Şirketlere TKDK, KOSGEB, Kalkınma Ajansı gibi kurum desteklerinden yararlanmaları adına da projeler hazırlıyoruz. Bu projeler kapsamında kuruldukları yıldan itibaren bölge firmalarınaa 16 milyon TL’lik hibe kazandırdık” dedi.
Dünya