28 / 04 / 2024

Tren ve uçak biletlerine zam mı geliyor? Bakan Uraloğlu’ndan bilet fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması

Tren ve uçak biletlerine zam mı geliyor? Bakan Uraloğlu’ndan bilet fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayın sırasında ülkenin ulaştırma projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Bakan Uraloğlu, tren ve uçak biletlerine yönelik olası zam konusuna da değinerek açıklamalarda bulundu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir televizyon programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, İstanbul'da devam eden metro projeleri, son zamanlarda sıkça tartışılan Kalkınma Yolu Projesi ve İstanbul ile  Ankara  arasında gerçekleştirilecek yüksek hızlı tren projesi gibi önemli ulaştırma girişimleri hakkında detaylar paylaştı. Bakan ayrıca, bilet fiyatlarına yönelik zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Kalkınma Yolu Projesi hakkında, bu projenin en uygun orta koridor olarak İstanbul'dan başlayarak Orta Asya'dan Londra'ya uzanan bir güzergahı içerdiğini söyleyebilirim. Deniz yoluyla gelen yüklerin karayoluyla taşınmasını öngörüyoruz. Bu coğrafyada yer aldığımızı göz önünde bulundurarak, ne kadar gerçekleştirilebilir olduğunu ilerleyen günlerde değerlendireceğiz. Aynı zamanda, Doğu-Batı koridorlarını aktifleştirirken, Kuzey-Güney koridorları da gelişmeye başladı. İran ve Rusya üzerinden geçen bu koridor, diğerlerine kıyasla daha fazla taşımacılık yapma potansiyeline sahip. Bu anlamda, bu koridorlardan daha fazla taşımacılık yapmak için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz."

YOL BİZE KATKI SAĞLAYACAK MI?

Kesinlikle, 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol inşa edilecek. Müteahhitlik işlerini biz üstleniriz. Bu projeler, önemli bir döviz girişi sağlayacak ve istihdam yaratma potansiyeline sahip.

KAÇ YIL İÇİNDE BİTMİŞ OLUR?

Dostlarımız arasında bir görüşme yapıldı. Bu ay sonunda Türkiye'de dört ülkenin bakanıyla bir görüşmemiz gerçekleşecek. Bu ülkeler Irak, BAE ve Katar'ı içeriyor. Bu toplantının ardından liderler zirvesi düzenlemeyi planlıyoruz. Bu proje, 5-6 yıl içinde tamamlanacak gibi görünüyor ve 2030 hedeflerine uygun bir projedir.

İSTANBUL-ANKARA ARASI SÜPER HIZLI TREN!

2028 yılına gelindiğinde, neler olacağını düşünelim. Öncelikle, Ankara ile  İzmir  arasında hızlı tren hattı 2027'de faaliyete geçecek. Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep arasında da aynı türden bir hızlı tren hattının 2028'de açılmasını bekliyoruz.

Ayrıca, Çerkezköy'den Kapıkule'ye giden hızlı tren hattının açıldığını görmeyi planlıyoruz. 2028 projeksiyonuna göre, Ankara ile İstanbul arasında süper hızlı tren hattının inşasına başlamış olacağız. Bu proje tahmini olarak 2030'da tamamlanacak ve başladığımızda yaklaşık 7 yıl sürecek bir projedir.

Bu yeni hat, 80 dakikada bu iki büyük şehir arasında seyahat etmeyi mümkün kılacak ve maksimum 350 km hızla çalışacak. Hat üzerinde dört ana istasyon bulunacak: Ankara, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul. Şu anki Türkiye'deki yüksek hızlı trenlerin hızı 250 km/saatken, bu yeni hızlı tren hattı daha hızlı bir alternatif sunacak.

İSTANBUL’DA METRO ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

Bakanlık olarak, büyükşehir belediyeleriyle yarışma niyetinde değiliz. Biz herkese, hem mali yönetim hem de ulaşım ihtiyaçları açısından katkı sağlama amacındayız. İstanbul'da işletmeye açık olan ve devam eden yaklaşık 320 kilometrelik raylı sistem hattı bulunuyor. Bu hatların içinde Bakanlığımız tarafından yapılanlar 130 kilometre uzunluğundadır.

Şu an hala inşaatı süren yaklaşık 55-56 kilometrelik metro hattı bulunmaktadır. Bu hatların bir kısmını bu yıl, bir kısmını ise önümüzdeki yıl hizmete almayı planlıyoruz. Bu durumda İstanbul'a toplamda 185 kilometrelik metro hattı eklemiş olacağız.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış olan metro hatları da bulunmaktadır, ancak bu hatların birçoğu daha önceki AK Parti yönetimleri döneminde inşa edilmiştir. Ayrıca şu an inşaatı devam eden hatlar tamamlandığında, İstanbul'un metro hatlarının yaklaşık yüzde 60'ını Bakanlığımız üstlenmiş olacak.

UÇAK, TREN FİYATLARI ARTACAK MI?

Tüm kamu hizmetlerinin karlı olması beklenemez. Türkiye'de Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatları oldukça uygun ve bunun bir kısmını sübvanse ediyoruz. Uçak biletleri için uygulanan tavan fiyat 1650 TL'dir. İç hat uçuşlarında hava yolları zarar etmektedir, ortalama fiyatlar ise 1100-1150 TL civarındadır. Yurt dışı uçuşlardan ise önemli karlar elde edilmektedir ve bu karlar iç hat uçuşlarını sübvanse etmektedir.

Vatandaşları doğrudan etkileyen meseleler ortaya çıktığında, biz Cumhurbaşkanımıza başvururuz. Cumhurbaşkanımız, o anki ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak gereken yönlendirmeleri yapar. Şu an için net bir zam planımız bulunmuyor.

TAB Gıda ne zaman işlem görecek? TAB Gıda halka arz sonuçları açıklandı mı? TAB Gıda kaç lot verdi?

İzmir depremi sonrası Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan şok uyarı: '6 şiddetinde deprem...'

Dolarda depreme hazır olun! Uzman isimden korkutan tahmin

 

 

 

 


Geri Dön