Troia kazılarını 150 yıllık geçmişinde ilk defa bir Türk üniversitesi üstlendi!
Çanakkale'de bulunan Troia antik kenti, yaklaşık 150 yıllık kazı macerasında ilk defa bir Türk üniversitesi tarafından kazıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bu yıl yapılan kazılar hakkında bilgi verdi....
2013 yılı Troia kazısı çalışmaları, Bakanlar Kurulu kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle ÇOMÜ adına Doç. Dr. Rüstem Aslan tarafından yapıldı. Aslan, kazıların Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nin denetimi ve yardımıyla öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇOMÜ, Tevfikiye Köyü Muhtarlığı ve Troia Vakfı’nın yardım ve katkılarıyla yapıldığını söyledi: "Bu yılki çalışmalarla birlikte Frank Calvert’in 1863 yılındaki ilk kazısından itibaren Troia çalışmalarının 150. yılıdır. Bu süreç içerisinde Troia kazılarında pek çok önemli buluş ve çalışma gerçekleştirilmiştir. Heinrich Schliemann’ın, höyüğü büyük oranda tahrip ederek bulduğu Troia hazinelerini yurtdışına kaçırması, Wilhelm Dörpfeld’in Troia’nın dokuz kenti keşfi, Carl Blegen’in bu kalıntıları modern arkeolojinin merkezi yapması ve Manfred Osman Korfmann’ın yeni bir ufuk açarak, Son Tunç Çağı Troia’sının bir Anadolu kenti olduğunu ortaya koyması, 150 yıllık çalışmaların en önemli sonuçlarıdır." Troia çalışmalarının. 150. yılında bütün bunların ötesinde çok önemli bir olaya şahitlik ettiğini söyleyen Doç. Dr. Aslan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada birinci olan Troia Müzesi projesinin yapımına başlanmıştır. Yetkililer tarafından 2015’e kadar açılmasının planlandığı belirtilmektedir. Hiç kuşkusuz Troia Müzesi’nin Çanakkale ve Türkiye turizmine önemli katkıları olacaktır. Buna paralel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ören yeri çevre düzenleme çalışmaları da bitirilmek üzeredir." dedi.
Böyle önemli bir süreçte ÇOMÜ'nün Troia kazılarına talip olduğunu ve başlattığını belirten Rüstem Aslan, bu yılki çalışmaları şöyle özetledi: "Kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilen bu seneki çalışmalarda, öncelikle Troia ören yerinin Troia Müzesi sürecine hazırlanması ve 2014 yılı çalışmalarının planlanması yapılmıştır. Bu kapsamda ziyaretçi yollarındaki bilgilendirme sistemi yeniden düzenlenmiş ve kısmen yenilenmiştir. Ayrıca ören yerinde doğal koşullar sonucu oluşan bazı tahribatlar da giderilmiş, kalıntılar büyük oranda temizlenmiştir. Ören yerindeki bazı kritik noktalarda ise koruma önlemleri alınmıştır. Bununla birlikte 2014 yılı çalışmaları için yeni kazıevi hazırlıkları da tamamlanmıştır. Troia çalışmaları, kesintiye uğramadan ÇOMÜ adına 2014 yılı ve sonrasında geniş katılımlı uluslararası bir ekiple devam ettirilecektir."
Yurt Gündemi